Tužili Facebook zbog ‘lajkanja’ i korištenja tuđih patenata

Autor: Poslovni.hr , 12. veljača 2013. u 11:52
Facebook / EPA

Van der Meer preminuo je 2004., a patenti su mu odobreni 1998., pet godina prije pojave Facebooka.

Facebook se suočio s tužbom zbog korištenja 'like' opcije i ostalih značajki društvene mreže. Kompanija Rembrandt Social Media tuži Facebook zbog patenata pokojnog nizozemskog programera Joannesa Jozefa Everardusa van Der Meera, piše BBC. Tvrde da se Facebookov uspjeh djelomično temelji na korištenju dva Van der Meerova patenta, i to bez dopuštenja. Iz Facebooka su poručili da nemaju komentara na ove optužbe.

Kompanija Rembrandt vlasnik je tehnoloških patenata koje je Van der Meer koristio pri izgradnji socijalne mreže Surfbook. Van der Meer je preminuo 2004., a patenti su mu odobreni 1998., pet godina prije pojave Facebooka. Rembrandtov odvjetnik kaže kako vjeruju da ti patenti predstavljaju važan temelj društvenih medija kakve danas poznajemo, te da očekuju da će sudac i porota doći do istog zaključka na temelju dokaza.

Surfbook je bio društveni dnevnik koji je omugućavao ljudima da dijele informacije s prijateljima i obitelji, te da odobre neke podatke korištenjem 'like' gumba. Prema navodima iz tužbe, Facebook je svjestan patenata, a tužba je podnesena protiv još jedne kompanije za društvene medije Add This. 

Komentirajte prvi

New Report

Close