Tužila Johnson & Johnson i dobila 417 milijuna dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. kolovoz 2017. u 12:15
Foto: Thinkstock

Oko 2000 žena podnijelo je slične tužbe, a odvjetnici razmatraju još tisuće potencijalnih slučajeva.

Johnson&Johnson će morati isplatiti još jednu odštetu u iznosu od 417 milijuna dolara ženi koja je u tužbi navela da je zbog korištenja baby pudera te svjetski poznate tvrtke, koji je koristila zbog osobne higijene, oboljela od raka jajnika.

Riječ je o dosad najvišoj svoti o kojoj je presudu donijela porota suda u Los Angelesu u slučajevima tužbi protiv tvrtke koja nije na adekvatan način upozorila potrošače na rizik od obolijevanja od karcinoma pri korištenju njihova proizvoda. 

"Zahvalni smo poroti na presudi u korist Eve Echeverije", kazao je njezin odvjetnik Mark Robinson, dodavši da njegova šezdesettrogodišnja klijentica umire te da je tužbom željela pomoći svim drugim ženama diljem zemlje kod kojih se razvio rak jajnika uslijed korištenja talka tvrtke Johnson&Johnson u razdoblju od 20 ili 30 godina. 

Glasnogovornica tvrtke Carol Goodrich najavila je žalbu na presudu kao i u ranijim slučajevima, jer "znanost ide tvrtki u prilog". 

U sličnim su tužbama ranije izrečene četiri višemilijunske presude protiv tvrtke, no svi su slučajevi još uvijek u žalbenom roku. 

Oko 2000 žena podnijelo je slične tužbe, a odvjetnici razmatraju još tisuće potencijalnih slučajeva.

Mineral talk godinama se koristi u farmaceutskoj industriji. Ranija istraživanja pokazala su da nema čvrste veze između korištenja pudera i obolijevanja od raka, a većina zdravstvenih stručnjaka smatra da je talk bezopasan.

No Međunarodna agencija za istraživanje raka upozorila je na genitalnu upotrebu talka kao "potencijalno kancerogenu".

Komentirajte prvi

New Report

Close