Tuže šeficu GSK-a zbog drogiranja Amerikanaca

Autor: Tomislav Pili , 04. srpanj 2018. u 22:00
GSK nije želio komentirati proces
, Foto: Reuters

Tužba Massachusettsa zbog uloge u zloporabi lijekova.

Američka država Massachusetts tužila je jednu od direktorica britanske farmaceutske kompanije GlaxoSmithKline (GSK) zbog njezine uloge u rasplamsavanju opioidne krize koja je 2016. odnijela 42.200 života zbog predoziranja. Podsjetimo, zloporabu lijekova predsjednik Donald Trump ocijenio je najvećim javnozdravstvenim problemom u SAD-u. Kako navodi Financial Times, tužba je podignuta protiv Judy Lewent koja je od 2009. do 2014. sjedila u Upravi tvrtke Purdue Pharma.

Radi se o jednom od najvećih američkih proizvođača lijekova protiv bolova u čijem je portfelju poznati (i zloglasni) lijek OxyContin. Iako je većina smrti zbog predoziranja u SAD-u uzrokovana korištenjem heroina pomiješanog sa sintetskim drogama, glavnina ovisnika prvo je započela s korištenjem lijekova protiv bolova koji se mogu legalno nabaviti u svakoj ljekarni.

 

30lokalnih

vlasti tužilo je do sada Purdue Pharmu zbog opioidne krize

U tužbi države Massachusetts se navodi da je Purdue Pharma prevarila pacijente i liječnike u vezi rizika korištenja OxyContina. Također, kompanija je u marketinškim kampanjama ciljala ranjive skupine, poput starijih pacijenata, te ohrabrivala liječnike da propišu korištenje lijekova protiv bolova na duže vrijeme. Tužba tvrdi i da je Lewent – zajedno s ostatkom Uprave – ignorirala izvješća koja su govorila da korištenje lijekova šteti pacijentima. Takva izvješća poslana su Lewent u osam prilika, između travnja 2010. i srpnja 2013. godine.

Inače, Massachusetts nije jedini koji se odlučio na takav korak. Purdue Pharmu, ali i još nekoliko farmaceutskih kompanija i distributera lijekova, tužilo je više od 30 američkih gradova, okruga i država. Glasnogovornik Purdue Pharme je poručio kako dijeli zabrinutost državnog odvjetnika Massachusettsa zbog opioidne krize. “Međutim, razočarani smo da se usred pregovora u dobroj vjeri s mnogim državama Massachusetts odlučio na skupi sudski proces”, istaknuli su iz kompanije.

Optužbe su odbacili. Iz GSK-a su poručili kako ne komentiraju procese u koje su uključene druge kompanije. Glavni argument Purdue Pharme bit će da je OxyContin odobrila američka Uprava za hranu i lijekove u liječenju kronične boli i time su dobili pravo da ga preporučuju liječnicima. Judy Lewent odbila je komentirati bilo što izvan priopćenja svog novog poslodavca.

Komentirajte prvi

New Report

Close