Tuže Facebook i Google zbog oglasa

Traži se transparentnost/REUTERS Traži se transparentnost/REUTERS

Kompanije su, tvrde iz države Washington, kršile zakon o političkom marketingu.

Američka savezna država Washington najavila je tužbu protiv Googlea i Facebooka koje krivi za kršenje lokalnog zakona o političkom oglašavanju.

U zakonu stoji da subjekti koji prodaju oglasni prostor za političke poruke, kao što su to činila dva tehnološka giganta, moraju "sačuvati informacije o onima koji su ih zakupili" i javno ih objaviti, stoji u priopćenju saveznog odvjetnika Boba Fergusona. Država Washingon optužuje Google i Apple da to ne čine već godinama. Izborni kandidati i političke grupacije su tvrtkama platili oko 3,4 milijuna dolara u deset godina, tvrdi Ferguson.

Zakon se "odnosi na sve, bilo da je riječ o malim gradskim novinama ili velikim tvrtkama", dodao je odvjetnik, istaknuvši kako stanovnici "imaju pravo znati tko je platio političke oglase". 

Politički oglasi su česti u SAD-u, a postali su osjetljiva tema nakon optužbi o ruskom uplitanju na predsjedničkim izborima 2016. Facebook i Google su već obećali transparentnost i otkrivanje tko financira takve objave i da će učiniti dostupnima arhive o tom predmetu.

"Alati koje implementiramo postavljaju nove standarde za online oglašavanje. Mi ćemo to što prije riješiti", komentirao je Rob Leathern iz Facebooka za AFP. Glasnogovornik Googlea je AFP-u rekao da je ta grupacija "u potpunosti predana transparentnosti i objavi informacija o političkom oglašavanju".

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve