Tuš napušta BiH, a dobavljačima ostao dužan 20 mil. KM

Autor: Poslovni dnevnik , 22. listopad 2014. u 16:18
Je li odlazak Tuša prilika za domaće trgovce?

Dobavljači planiraju prijavu državnom odvjetništvu te traže blokadu imovinu i ograničenje kretanje odgovornih osoba u Tušu dok traje istraga.

Slovenski trgovački lanac Tuš u vlasništvu poduzetnika Mirka Tuša potvrdio je pisanje portala Capital.ba da zatvara sve svoje prodajne objekte u Bosni i Hercegovini, kojih je 25, uz obrazloženje da su uzrok "prirodne katastrofe", dok odgovornost za taj potez prebacuje na dobavljače u BiH.

U elektronskoj pošti koju je Tuš poslao na adrese 92 dobavljača u BiH kaže se da je kompanija "ove godine planirala poboljšanje poslovanja, ali tešku ekonomsku situaciju i manju kupovnu moć dodatno su pogoršale prirodne katastrofe i samovoljni činovi određenih dobavljača koji nisu imali razumijevanje za situaciju, te su svojim blokadama poslovanja onemogućili njezino rješavanje također i prema ostalim našim partnerima".Na takvo obavještenje BiH dobavljači reagirali su žestoko, optužujući Tuša da ih pokušava prevariti, koristeći "prirodne katastrofe kao izgovor, što je samo još jedna u nizu drskosti i bahatosti". "Oni se sada vade na to da im ljudi ne dostavljaju robu, što je tačno jer ne mogu zbog neplaćanja.

 

679tisuća

KM duguje Tuš-Trade Upravi za indirektno oporezivanje BiH

Kad kreditirate nekog s 20 milijuna KM, što onda? Trebate mu dati još 20 milijuna pa da vam počne plaćati dugove stare godinu dana", rekao je Nedim Kalamujić, jedan od povjerenika BiH dobavljača Tuša. Dobavljači planiraju prijavu državnom odvjetništvu BiH zbog osnovane sumnje da je riječ o prevari te žele da se blokira imovina kompanije i ograniči kretanje odgovornih osoba dok se ne provede detaljna istraga.Da problemi dobavljača s tvrtkom Tuš nisu novijeg datuma potvrđuje i izjava Đorđe Slavinjaka, vlasnika i direktora bijeljinskog Spektar drinka, tvrtke za preradu voća i povrća. "Maloprodajni objekat Tuša u Bijeljini od početka se ponašao suprotno poslovnoj etici i trgovačkom moralu, kakav se očekuje od velikih trgovačkih lanaca.

Prije godinu i pol dana prekinuli smo suradnju s Tušom pod prijetnjom sudskom tužbom. Isplatili su naša potraživanja i od tada više ne surađujemo", rekao je Slavinjak za portal Capital.ba.Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO) pokrenula je povezane kontrole kompanija Tuš i Tuš-Trade uz obrazloženje da Tuš-Trade duguje UIO 678.916 KM. "Ovaj obveznik je ranije podnio zahtjev za odgođeno plaćanje duga, koji je odbijen, zato što nije bilo elemenata osiguranja plaćanja toga duga", kaže se u pripćenju UIO. Bijeg trgovačkog lanca Tuš iz BiH prilika je za domaće trgovce da još više osnaže svoju poziciju na tržištu. Posljednjih mjeseci, naime, primjetno je da BiH trgovački lanci preuzimaju maloprodajne objekte koji su bili u vlasništvu velikih belgijskih i francuskih kompanija.

Banjalučki trgovački lanac Tropic Group tako je od belgijske kompanije Delhaize BiH preuzeo trgovine Maxi i Tempo, dok je tuzlanski trgovački lanac Bingo preuzeo Interexove trgovine, koje su u vlasništvu francuske trgovačke kompanija Intermarché. Prema pisanju Slobodne Bosne, upravo trgovački lanac Bingo, čiji je vlasnik Senad Džambić, želi preuzeti objekte Tuša u BiH. Džambić obećava i nastavka borbe za BiH tržište s najvećim konkurentom, hrvatskim Agrokorom. 

Iskustva dobavljača

Suradnja od početka problematična

Stanislav Mihajlović, predsjednik Upravnog odbora trgovačkog poduzeća Mihajlović iz Bijeljine, rekao je za portal Capital.ba da je suradnja s Tušom od početka bila problematična jer slovenska kompanija nije poštivala odredbe potpisanog ugovora. "Dugovali su nam oko 70.000 KM. U međuvremenu, uspjeli smo naplatiti oko 60.000 KM, ali je ostalo potraživanje od nekih desetak tisuća maraka, koje ćemo sada teško naplatiti", kaže Mihajlović. On ističe da u Bijeljini ima još nekoliko dobavljača koji su godinama nezadovoljni suradnjom s trgovovačkim centrom Tuš.

Komentirajte prvi

New Report

Close