Turskoj dospijeva 3,8 milijardi dolara

Autor: Poslovni dnevnik , 19. kolovoz 2018. u 21:59
Najzaduženija među rastućim državama/REUTERS

Dužnička omča.

Turskoj vladi i kompanijama u listopadu dospijeva na naplatu 3,8 milijardi dolara duga po obveznicama u inozemnoj valuti, izračunali su analitičari francuske banke Société Générale.

"Zemlja ima najveći dug denominiran u inozemnoj valuti među gospodarstvima u nastajanju i kratkročni vanjski dug od 180 milijardi dolara te ukupni vanjski dug od 460 milijardi dolara", navodi analitičar te banke Jason Daw u bilješci klijentima.

Izračuni francuske banke pokazuju da će turskim kompanijama do kraja godine na naplatu dospjeti 1,8 milijardi dolara duga po obveznicama u konvertibilnoj valuti a vladi 1,25 milijardi dolara.

Tome valja pribrojiti i ukupno 2,3 milijardi dolara kamata. Najveći ukupni iznos duga dospijeva u listopadu – tri milijarde dolara glavnice i 762 milijuna dolara kamata. "Prema kraju godine treba pozorno pratiti povrat glavnice i kamata – podmirivanje obveza korporativnog sektora poskupjet će za 25 posto u odnosu na lipanj s obzirom na slabljenje lire", napisao je Daw.

Od početka godne turska lira oslabila je prema dolaru više od 30 posto. Ublažavajući faktor mogla bi biti činjenica da značajan dio kratkoročnog vanjskog duga čine instrumenti poput bankovnih i kredita za financiranje trgovine, koje će možda biti lakše restrukturirati odnosno reprogramirati nego obveznice, dodali su analitičari francuske banke.

Komentirajte prvi

New Report

Close