Tursko gospodarstvo sve više trpi zbog ratova

Autor: Tomislav Pili , 21. veljača 2016. u 21:59
Za bombaški napad u Ankari optuženi su Kurdi/REUTERS

Pogoršana sigurnosna situacija u Turskoj.

Bombaški napad u Ankari u četvrtak za koju su optužene kurdske milicije naglasio je pitanje sve značajnijeg pogoršanja sigurnosne situacije u Turskoj koja se sve više negativno odražava na gospodarstvo. Analitičari procjenjuju kako se Turska bori sa sve više neprijatelja unutar i izvan svojih granica.

Osim s islamistima ISIS-a, turska vojska sukobljava se s kurdskim snagama u Siriji i Iraku, a tu su u krajnje zategnuti odnosi s Rusijom nakon lanjskog obaranja ruskog borbenog zrakoplova. Sve te tenzije imaju ozbiljne reperkusije na tursku ekonomiju jer se procjenjuje da će je samo zahlađenje odnosa s Rusijom stajati izravno i neizravno devet milijardi dolara. Iako vlada premijera Ahmeta Davatoglua umanjuje efekte ruskih sankcija koje se očituju u zabrani trgovine poljoprivrednim proizvodima te sugestiji ruskim turistima da zaobiđu turska ljetovališta, Europska banka za obnovu i razvoj ocjenjuje da taj sukob umanjuje turski BDP za 0,4 posto.

Na kraju, ne treba zanemariti ni troškove izbjegličkog vala jer je Turska od prosinca pružila utočište za gotovo dva milijuna izbjeglica. U tom kontekstu, ne treba čuditi što je vlada u Ankari snizila prognoze ekonomskog rasta za prošlu i ovu godinu za jedan posto. Tako sada očekuje da je tursko gospodarstvo lani poraslo tri posto, a da će ove ojačati četiri posto.  

Komentirajte prvi

New Report

Close