Turska želi naftu i plin sa opasne granice sa Sirijom

Autor: Majda Žujo , 29. siječanj 2013. u 18:14
Turske rezerve nafte procijenjene su na 300 milijuna barela

Granica Turske i Sirije minirana je već 60 godina, a Ankara sada priprema projekt čišćenja mina.

Godinama minirani pogranični teritorij između Turske i Sirije navodno je bogat naftom i drugim prirodnim bogatstvima, tvrde turske vlasti koje sada razmišljaju o tome kako ga iskoristiti. Sadrettin Karahocagil, predsjednik Jugoistočnoga Anatolijskog Projekta Ministarsva razvoja, kazao je kako bi Subregionalni pripremni projekt čišćenja mina duž granice sa Sirijom (koja je minirana još prije 60 godina) za mjesec dana trebao biti dovršen što će omogućiti daljnje akcije na tom području.

"Ova regija ima značajnu prirodnu i kulturnu baštinu kao i područja koja se koriste za proizvodnju energije. Postoje resursi za proizvodnju nafte i prirodnog plina. Metode za eksploataciju očišćenog zemljišta bit će razdrađene i predstavljene javnosti", rekao je Karahocagil za Hürriyet Daily News dodajući da je razminiravanje u nadležnosti Nacionalnog Ministarstva obrane. Mehmet Ali Çullu, dekan Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Harranu i voditelj Subregionalnog Projekta pripreme, dodao je kako su istraživanja pokazala da minirano područje ima i veliki potencijal za poljoprivredu. "Radi se o području širine između 300 i 400 metara dugom oko 700 kilometara na kojem postoji potencijal za poljoprivredu, sadnju endemskih vrsta bolja i velike je ekonomske vrijednosti", rekao je Çullu dodavši kako su Ministarstvu razvoja već predstavljeni modeli za iskorištavanje polja nakon razminiranja, a ono bi trebalo odlučiti koju strategiju namjeravaju slijediti.

Razminiranje terena privremeno je bilo prekidano za vrijeme građanskog rata u Siriji, no Karahocagil tvrdi da se sada nema značajnijih poteškoća. Inače, turski izvori nafte prilično su ograničeni na područje jugoistočno od Anatolije, a većina pronađenog plina leži u Trakiji. Prema Oil and Gas Journalu, Turska je 2006. imala 300 milijuna barela naftnih rezervi. Naftnim istraživanjima dominira nacionalna kompanija Turkish Petroleum koja drži oko 70 posto domaće proizvodnje. No, iako nije veliki proizvođač nafte Turska je važna zbog svog strateškog položaja, odnosno naftovoda Baku – Tbilisi – Ceyhan. Za razliku od Turske, Sirija je najznačajnije nalazište nafte na istočnom Mediteranu, a u 2009. su proizvodili preko 400.000 barela nafte dnevno.

Bogata Sirija

Povlačenje Ine

Bogata sirijska nalazišta i Ini su mjesečno donosila i do 70 milijuna dolara profita. No, nakon što je EU Siriji nametnula sankcije Ina se povukla iz Sirije. U početku su sudjelovali u velikim istraživačkim i razradnim aktivnostima na bloku Hayan, na kojem je otkriveno šest plinskih, kondenzantnih i naftnih polja, a nakon toga Ina je istraživala i na bloku Aphamia.

Komentirajte prvi

New Report

Close