Turska upozorava: Nismo daleko od rata!

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. listopad 2012. u 13:35
Tayyip Erdogan (Foto: Epa)

Turski premijer Tayyip Erdogan upozorio je u petak da njegova zemlja “nije daleko” od rata sa Sirijom.

Turski premijer Tayyip Erdogan upozorio je u petak da njegova zemlja "nije daleko" od rata sa Sirijom nakon ovotjednih prekograničnih napada, što ukazuje na opasnost da pobuna protiv sirijskog predjndika Bashara al-Assada u sukob uvuče i susjedne zemlje.

U govoru okupljenom mnoštvu u Istanbulu Erdogan je upozorio da bi Assadova vlada učinila fatalnu grešku ako se odluči na sukob s Turskom. Erdogan je govor održao nakon što je u utorak u minobacačkom napadu iz Sirije na jugoistok Turske ubijeno petero osoba.

Tursko topništvo je u srijedu i četvrtak odgovorilo bombardiranjem sirijskih vojnih ciljeva i ubilo nekoliko sirijskih vojika a turski je parlament odobrio prekogranične vojne akcije u slučaju daljnje agresije. "Ne želimo rat ali nismo ni daleko od njega", rekao je Erdogan. "Oni koji pokušaju iskušavati tursku sposobnost odvraćanja, njenu odlučnost, njenu sposobnost, ovdje kažem da čine fatalnu grešku".

Sirijska saveznica Rusija je rekla da je dobila poruku iz Damaska da je napad na Tursku bio tragična slučajnost ali je to Erdogan odbacio rekavši da je to osmi put da su sirijske minobacačke granate pale na tursko tlo. Turska je jasno rekla da je spremna ponovno izvršiti napade odmazde ako se rat prelije preko granice ali je rekla i da će djelovati po međunarodnom zakonu i u koordinaciji sa stranim silama. Unatoč ratobornoj retorici od petka Erdogan je rekao da je odluka parlamenta sredstvo odvraćanja i da Turska ne želi rat.

Komentirajte prvi

New Report

Close