Turska prijeti zamrzavanjem carinske unije s EU

Autor: Tomislav Oharek , 06. studeni 2014. u 21:59
Turski predsjednik Tayyip Erdogan/Reuters

Sporazum Bruxelles i EU ugrožava trgovinsku razmjenu Ankare s Unijom.

Turska bi mogla zamrznuti carinsku uniju s EU ako ona sklopi novi sveobuhvatni sporazum o slobodnoj trgovini sa SAD-om, rekao je turski ministar za europske poslove.

Turska, kandidatska zemlja, ima carinsku uniju s Europskom unijom od 1996. pa turski političari strahuju da bi novi sporazum o slobodnoj trgovini između EU i SAD-a, o kojem se pregovara, mogao ugroziti tursku trgovinsku poziciju. Turski ministar za europske poslove Volkan Bozkir strahuje da bi Turska mogla izgubiti tri milijarde dolara u trgovini ako Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo (TTIP), bude sklopljeno ne uzimajući u obzir Tursku.

"Ne možemo dati prednosti sporazuma o carinskoj uniji svim zemljama s kojima Europska unija sklopi takve sporazume", rekao je Bozkir tijekom posjeta Norveškoj. Bozkir je, kako prenosi turski dnevnik Hurriyet, zaprijetio zamrzavanjem carinske unije s Europskom unijom ili ograničenjem njezine primjene.Europska unija i Sjedinjene Američke Države se nadaju kako će pregovore o TTIP-u zaključiti do kraja ove godine. Dok pobornici tog sporazuma tvrde kako će njegovim donošenjem nastati područje lišeno carina za tržište od 800 milijuna potrošača, koje će se prostirati od Kalifornije do Rumunjske, kritičari smatraju kako će TTIP potkopati radnička prava, naškoditi okolišu i ugroziti odnose između Zapada, Rusije i Kine.

Komentirajte prvi

New Report

Close