Turska nastavila napade, NATO zaprijetio Siriji

Autor: Poslovni.hr/HRT , 04. listopad 2012. u 08:57
EPA

Turska je zatražila i da Vijeće sigurnosti poduzme nužne korake kako bi se zaustavila sirijska agresija na turski teritorij. Sirija je priopćila da istražuje tko stoji iza napada

Turska vojska ponovo je topničkom vatrom napala ciljeve snaga sirijskog režima u području Tel Abjada, deset kilometara unutar sirijskog teritorija. Turski topnički napadi počeli su jučer kao odgovor na minobacačku granatu ispaljenu sa sirijskog teritorija na turski pogranični grad Akcakale u kojem je poginulo pet turskih civila.

Iz sjedišta NATO-a stigao je zahtjev za hitnom obustavom agresivnih poteza prema njezinoj članici Turskoj. Bombardiranje predstavlja razlog za najveću zabrinutost svih članica koje snažno osuđuju takav postupak. Naš savez čvrsto stoji uz Tursku i zahtijeva hitan prestanak agresivnih poteza protiv našeg saveznika, te poziva sirijski režim na prestanak očitog kršenja međunarodnih zakona, stoji u izjavi NATO-a nakon sastanka veleposlanika NATO-a održanog sinoć na turski zahtjev. Podrška je stigla i iz Pentagona. Turska je zatražila i da Vijeće sigurnosti poduzme nužne korake kako bi se zaustavila sirijska agresija na turski teritorij. Sirija je priopćila da istražuje tko stoji iza napada. Ministar informiranja Omran Zoabi izrazio je sućut turskom narodu i pozvao na suzdržanost, rekavši da njegova zemlja poštuje suverenitet susjednih zemalja.

Ovo je dosad najveća eskalacija prekograničnih napetosti tijekom 18-mjesečna ustanka protiv sirijskog režima Bašara al-Asada.

Komentari (1)
Pogledajte sve

A zašto bi Sirija napadala Tursku kad ima svojih problema? Tipičan izrežirani napad CIA ili drugih špijuna koji naravno naoružavaju i huškaju ove Sirijske odmetnike. Cilj-intervenacija. Shema ko Libija. Kad god su Ameri u krizi treba iscenirati neki sukob i rat. Sada mudro zabacuju varku na nekoliko područja, npr. Istočnokinesko more ili Sj. Koreja ili Iran a učinak na Siriju koja im je uplanu već 10-15 godina. Za cjelokupnu ekonomiju bi najbolje bilo udruženje i tijesna veza Rusija-Kina i naravno Japan i obuzdavanje provokacija i terorizma iz Izraela.

New Report

Close