Turska, BiH i Srbija grade autocestu

Autor: Poslovni dnevnik , 12. listopad 2017. u 14:46
FBiH i RS ne mogu se dogovoriti oko trase autoceste / PD

Prometnica između Beograda i Sarajeva samo u dijelu kroz Srbiju stajat će 830 milijuna dolara.

Zorana Mihajlović, potpredsjednica srpske vlade i ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture, potpisala je u sklopu posjete predsjednika Erdogana Srbiji dokument koji bi mogao ubrzati gradnju planiranE autoceste između Beograda i Sarajeva. Mihajlović je s Ahmetom Arslanom, ministrom prometa, pomorstva i komunikacija Turske, potpisala Pismo o namjerama za jačanje i proširenje suradnje u području prometa i infrastrukture, kojim se Turska, za koju se očekuje da će biti financijer, službeno uključuje u realizaciju projekta autoceste Beograd-Sarajevo.

“Potpisivanje pisma o namjerama znači da Turska podržava ovaj projekt, da ćemo zajedno definirati sljedeće korake i da ćemo moći brže krenuti u njegovu realizaciju”, rekla je Mihajlović. “Izgradnjom Koridora 11, dionice od Požege do Preljine, dužine 31 kilometara, koju ćemo graditi a kineskim partnerima, Srbija će već završiti dio trase buduće autoceste. Nakon toga, preostaje nam još 60 kilometara autoceste od Požege do granice, preko Užica”, kaže Zorana Mihajlović. Prema njenim riječima, za tu dionicu čija se vrijednost procjenjuje na 830 milijuna eura, završena je preliminarna studija opravdanosti, a sljedeći korak je izrada studije izvodljivosti, a zatim i glavnog projekta, nakon čega slijede razgovori o financiranju radova.

 

60 kilometara

od Požege do granice s BiH u sklopu projekta gradi Srbija

Međutim, još se ne zna trasa autoceste koja će znatno skratiti putovanje između dva glavna grada susjednih država. Parlament FBiH donio je odluku da trasa ide preko Tuzle, što je neprihvatljivo za RS, koja smatra da autocesta treba ići preko Pala i Višegrada.    

Komentirajte prvi

New Report

Close