Turizmom se bavi 1000 seoskih kućanstava

Autor: Poslovni dnevnik , 16. kolovoz 2017. u 21:59
Ove godine očekuje se dvostruko više stranaca nego lani/Damir Špehar/PIXSELL

Srpska sela, osim gostiju iz regije, najviše posjećuju turisti iz Izraela i Turske te Kinezi.

U Srbiji se nešto više od tisuću seoskih kućanstava bavi turizmom, kaže državni tajnik za turizam Miroslav Knežević, dodajući da taj oblik turizma sudjeluje s manje od 10% u ukupnom turističkom prometu u zemlji.

Prema njegovim riječima, zanimanje za boravak u seoskim kućanstvima povećava iz godine u godinu, pa se tako ove godine čak udvostručio broj stranaca u odnosu na 2016., a osim gostiju iz regije, uglavnom dolaze turisti iz Izraela i Turske, dok u posljednje vrijeme stiže i veliki broj Kineza.

"Upravo ti gosti i to što su zadovoljni pruženim uslugama možda i jesu najbolja promocija seoskog turizma u Srbiji", rekao je Knežević, objašnjavajući da je kroz kredite koje ministarstvo odobrava za poboljšanje kvalitete turističke ponude u 2016. godini dodijeljeno 30 milijuna dinara za seoska kućanstva, što su značajna sredstva. Ipak, nedostaje infrastruktura i pristup seoskim kućanstvima.  

Knežević kaže da lokalne samouprave moraju procijeniti koliko su im koje destinacije važne kada je riječ o seoskom turizmu, pa da se onda zajedničkim snagama s državom donese plan i da se vidi koje su mjere nužne kada je riječ o infrastrukuri. "Ljudi na selu su shvatili da osim poljoprivrede ili stočarstva turizam može biti dodatna izvor prihoda te su mu se posvetili", rekao je Knežević.

Komentirajte prvi

New Report

Close