Turistička sezona u Hercegovini malo lošija nego lani

Autor: Poslovni dnevnik , 12. rujan 2018. u 21:59
U Mostar turisti pristižu i nakon kraja sezone/Grgo Jelavić/PIXSELL

Hotelski kapaciteti u Neumu bit će popunjen sve do studenoga, ali ne i apartmani koje koriste uglavnom domaći gosti

Turistička sezona službeno je završila početakom nove školske godine, a brojnim turističkim radnicima u Hercegovini ona je bila na razini prošlogodišnje ili nešto lošija, piše Klix.ba.

Andrija Krešić, direktor Turističke zajednice HNK, kaže kako se kod priča o uspješnosti sezone i sada treba više voditi iskustvima hotelijera i turističkih radnika, nego statističkim podacima jer se gosti slabije prijavljuju, onda je i taj broj izuzetno malen. "Dosadašnji dio godine je na razini prošle, a sama sezona za koji postotak lošija. Predsezona je bila bolja od prošle, a očekuje se da će i posezona biti dobra, posebno za Neum, Mostar i Međugorje gdje gosti i dalje pristižu", smatra Krešić.

Kraj turističke sezone posebno utječe na apartmanski smještaj u Neumu koji većinom koriste domaći gosti.  Hoteli su i dalje puni, objašnjava Krešić, jer hotele pune strani gosti.

"Neumski hoteli su odlično popunjeni sve do studenoga. To je starija populacija, koja je smještena polupansionski sedam do deset dana. Ti gosti su svakog dan na nekom od izleta, od Dubrovnika, Korčule, Hvara, Međugorja, Mostara i Sarajeva do Crne Gore", kaže sugovornik Klixa. U Hercegovini raste broj gostiju iz Azije, ali oni imaju svoje specifičnosti.

"To su gosti koji se na prostoru našeg kantona zadržavaju jedan dan ili jedno noćenje. Dolaze najčešće zrakoplovom u Ljubljanu, eventualno Beograd ili Zagreb. Dalje idu autobusima na ture od deset do petnaest dana i žele posjetiti cijeli zapadni Balkan. Brojni su, šteta je što goste iz Azije gotovo isključivo dovode  strane agencije. Dobro bi bilo kada bi netko od domaćih turoperatera napravio iskorak prema tom tržištu", kaže direktor TZ HNK.

Komentirajte prvi

New Report

Close