Turci u Vojvodini grade HE na Savi

Autor: Rato Petković / VLM , 23. lipanj 2013. u 22:00
HE će se graditi pokraj prirodnog rezervata Obedska bara, udaljenog 40 kilometara od Beograda u Vojvodini

U Srbiji dogovorena gradnja prve veće hidroelektrane nakon 40 godina snage 98 megavata.

Turska kompanija Teknotes uložit će 300 milijuna eura u gradnju hidroelektrane na Savi, prvu na toj rijeci. O tome je sa srijemskom općinom Pećinci potpisan memorandum. Hidrolektrana će imati snagu 98 megavata i nalazit će se u blizini prirodnog rezervata Obedska bara, udaljenog 40 kilometara zapadno od Beograda u Vojvodini. Prema riječima Orala Baytoka, vlasnika turske kompanije, pronađen je "zlatni rudnik" za proizvodnju jeftine struje. To je prva veća hidroelektrana koja se gradi u Srbiji nakon više od 40 godina.

S druge strane, Ministarstvo energetike objavilo je natječaj za gradnju mini hidroelektrana na 314 lokacija. Zorana Mihajlović, ministrica energetike, izjavila je kako je Srbija izgubila deset godina u pričama o investicijama u energetskom sektoru jer dosad nije učinjeno ništa. Termoelektrana Kolubara B stoji nedovršena od 1990. godine i dosad nije pronađen ulagač koji bi završio njezinu gradnju u koju je dosad uloženo 300 milijuna dolara. U nju je svojedobno ugrađen i hrvatski kapital. Za održavanje produkcije električne energije na sadašnjoj razini Elektroprivredi je potrebno četiri milijarde eura, kojih u zemlji nema, pa je vrijednost potpisanih memoranduma s inozemnim ulagačima dosegnula iznos od 11 milijardi eura, ali još nije položen niti jedan kamen temeljac za gradnju novog proizvodnog objekta. Zahvaljujući kineskom kreditu od 300 milijuna dolara povećani su proizvodni kapaciteti TE Kostolac na 300 megavata. U proizvodnji struje termoelektrane sudjeluju s više od 50 posto.

Takav odnos proizvodnih kapaciteta bit će izmijenjen u korist obnovljivih izvora energije s ciljem da oni sudjeluju sa 20 posto. Tome treba pridonijeti i najavljenu gradnju najvećeg solarnog parka u Europi u kojega će kompanija Securum Equity Partners uložiti 1,3 milijarde eura. Solarni park trebao se početi graditi u kolovozu, ali je početak odgođen za jesen jer se još traže pogodne lokacije budući da će paneli biti razmješteni na više mjesta. Riječ je o prostoru veličine 30 tisuća hektara, s time da se park gradi na nepoljoprivrednom zemljištu. Alessio Colussi, direktor kompanije, ocjenjuje kako je Srbija pogodna za gradnju solarnih elektrana jer je sunčevo zračenje u njoj za 40 posto veće u usporedbi sa središnjom Europom. Srpski proračun će od proizvodnje struje u solarnom parku imati prihod 30 milijuna eura godišnje.

Iskusni graditelji

Projekti u 35 zemalja

Prema projektima sva proizvedena struja išla bi u izvoz, u zemlje Europske unije. Od ukupno ostvarene zarade, općini Pećinci pripada tri ?posto, što bi trebala biti značajnija stavka u općinskoj blagajni. Teknotes gradi industrijske i tehnološke kapacitete, rafinerije, termo i hidroelektrane i ima projekte u 35 zemalja.

Komentirajte prvi

New Report

Close