Turci prepakiranu kinesku robu izvoze u BiH bez carine

Autor: Poslovni dnevnik , 09. siječanj 2015. u 13:05
Za Tursku BiH je najvažnija zemlja regije za ulaganja/FOTOLIA

BiH i Turska ukinule su carine 2007., ali carinske povlastice u BiH vrijede samo za onu robu koja je većim dijelom proizvedena u Turskoj.

Turske kompanije zahvaljujući ugovoru o slobodnoj trgovini godišnje izvoze tone kineske robe u Bosnu i Hercegovinu na koju ne plaćaju porez, čime proračun te zemlje svake godine oštete za desetke milijuna maraka, tvrde izvori novinske agencije Patria (NAP).

Bosna i Hercegovina i Turska još od 2003. godine imaju ugovor o slobodnoj trgovini, a od 2007. godine ukinuta je i carina na robe kojima se trguje između ove dvije zemlje. Međutim, carinske povlastice vrijede samo za robu koja je većim dijelom proizvedene u Turskoj. Zbog toga neki turski trgovci jednostavnom prijevarom dolaze do višestruke koristi. U Turskoj kineske proizvode (ili robu drugog porijekla), prepakiraju, a tada je kao turski proizvod plasiraju na tržište BiH.

 

283milijuna

dolara iznosila su 2013. turska ulaganja u BiH

Uhodana praksa
Za Bosnu i Hercegovinu teško da je riječ o novoj pojavi. Još 2007. godine banjalučki Novi reporter otkrio je pozadinu ilegalnog uvoza nafte u BiH, u kojem je država bila oštećena za oko 25 milijuna KM, a u aferu su bili umiješani visoki dužnosnici Uprave za neizravno oporezivanje BiH, kao i velike naftne kompanije. Otkriveno je da naftni trgovci godinama s krivotvorenim dokumentima uvoze gorivo u BiH. Tako se i danas, kako su potvrdili izvori agencije NAP, zloupotrebljava sporazum o slobodnoj trgovini koji je Turska potpisala s BiH, pa se turskim cisternama uvozi gorivo iz drugih zemalja, čime se izbjegava plaćanje poreza. Međutim, zloporaba zbog slobodne trgovine ima i kada je riječ o BiH izvozu u Tursku, iako od toga tursko rastuće gospodarstvo ima daleko manje štete od slabašnog BiH gospodarstva.

Na primjer, nekoliko uvozno-izvoznih kompanija iz BiH prije nekoliko godina u Tursku je plasiralo gotovo 3000 tona oraha, kao proizvod iz Bosne i Hercegovine. Zapravo, bila je riječ o orasima iz Ukrajine, Moldavije i Rumunjske, čime je izbjegnuto plaćanje poreza Turskoj u visini od 14 milijuna maraka. Jednako je počinjena i prijevara s rashladnim aparatima BIRA, kada su kineski proizvodi prepakirani u BiH i prodani na međunarodno tržište kao roba proizvedena u BiH. Prošle godine, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH ukupan izvoz BiH u Tursku bio je vrijedan gotovo 178 milijuna KM, dok je uvoz iz Turske u BiH dosegnuo vrijednost veću od 278 milijuna KM. 

Značajna ulaganja
Poznato je da BiH i Turska imaju odlične političke, kulturne i druge odnose, koje ne prati gospodarska suradnja. Ipak, BiH ostaje najvažnija zemlja za turske investicije u regiji. Prema podacima ureda turskog premijera za 2013. godinu izravna turska ulaganju u BiH iznosila su 283 milijuna dolara, najviše u bankarstvo i prehrambenu industriju. To je daleko više nego što su Turci uložili u Makedoniju, drugu zemlju regije na tom popisu, gdje su investirali 152 milijuna dolara. U Srbiju su Turci uložili 67 milijuna dolara, a u Hrvatsku samo 36 milijuna. 

Brojni susreti

Gospodarstvo ne prati političke odnose

Kako je izračunala Al Jazeera, dužnosnici BiH od početka 2009. do početka 2014. sastali s dužnosnicima Turske 70 puta. Tako je, Bakir Izetbegović imao 44 susreta, Zlatko Lagumdžija 26, Nebojša Radmanović, Željko Komšić i Nikola Špirić, te cijelo Predsjedništvo zajedno 27 susreta. Sve to nije pomoglo da se po gospodarskim odnosima Turska pomakne s devetog mjesta po važnosti za BiH.

Komentirajte prvi

New Report

Close