Turci odlaze iz barske luke, a otplata dugova ostaje Crnoj Gori?

Autor: Poslovni dnevnik , 30. listopad 2019. u 22:00
Kompanija Port of Adria najavila je tužbu protiv državne Luke Bar koja je počela s prekrcajem kontejnera

Prihodi Port of Adria za devet mjeseci iznosili su oko 5,33 milijuna eura i bili su manji za 23,56 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Mali dioničari barske kompanije Port of Adria (bivši Kontejnerski terminali i generalni tereti), u turskom vlasništvu, okupljeni u Crnogorskom udruženju malih dioničara (CAMA), strahuju od finansijskih izvještaja u toj kompaniji i pitaju može li se dogoditi da vlasnik napusti kompaniju i odnese opremu, a Crnoj Gori ostavi da otplaćuju nagomilane dugove.  Port of Adria (PoA) od kraja 2013. godine u vlasništvu je turskog Global Ports Holdinga (GPH), pišu Vijesti.

Krše ugovor o koncesiji
Treće tromjesečje ove godine Port of Adria završio je s gubitkom od 663.638 eura, a akumulirani gubici iznose već 27,5 milijuna eura. "U istom razdoblju nematerijalna ulaganja enormno su narasla na 7,39 milijuna eura, dok su na drugoj strani dugoročne rezervacije i obveze porasle za 30,86 posto na 27,98 milijuna eura. Postavlja se pitanje koja je to tako velika nematerijalna imovina jedne lučke tvrtke", rekao je Aleksandar Raspopović, direktor CAMA-e. Prema njegovim riječima, poslovni prihodi tvrtke Port of Adria za devet mjeseci ove godine iznosili su oko 5,33 milijuna eura i bili su manji za 23,56 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

 

20 milijuna

eura vrijedan je kredit koji je EBRD lani odobrio turskoj tvrtki

Prema izvještaju menadžmenta objavljenom na Montenegroburzi, ove godine nisu imali problema s likvidnošću, odnosno izmirivanjem kratkoročnih obveza.  Raspopović, međutim, pita može li PoA s postojećim prihodima plaćati kamate i koncesijske naknade. Kompanija je lani uzela kredit od 20 milijuna eura uz godišnju kamatnu stopu od 4,25 posto od EBRD-a, koji je od 2015. godine dioničar u Global Ports Holdingu i ima svog predstavnika u Odboru direktora. Kao sredstvo osiguranja za kredit založena je pokretna imovina Port of Adrije.

"Pitanje je ostvaruje li koncesionar minimalni učinak koji se zahtijeva u ugovoru o koncesiji, jer je pretkvalifikacijskim pozivom traženo da pretovar generalnog tereta bude na godišnjoj razini od 200.000 tona, a pretovar kontejnera 100.000 TEU. Iz izvještaja menadžmenta za 2018. može se vidjeti da su pokazatelji poslovanja sljedeći: generalni tereti 173.212 tona, kontejneri 50.444 TEU. Moguće da će i ove godine biti na sličnoj razini", dodao je Raspopović. Od osoba upućenih u poslovanje lučkih kompanija, manjinski dioničari kompanije doznali su da je Port of Adria znatno snizila cijene prekrcaja kako bi ugovorila više poslova.

'Imamo ekskluzivna prava'
Kompanija u turskim rukama ovog ljeta najavila je tužbu protiv Luke Bar (čiji su bili dio do 2012. godine) jer je ta državna kompaniji počela s prekrcajem kontejnera. Iz Port of Adria su rekli da prema privatizacijskom ugovoru iz 2013. godine, oni imaju ekskluzivno pravo na taj posao do 2023. Naveli su da im je vlada omogućila taj status zbog velikih ulaganja u kupljenu kompaniju. Vladan Vučelić, direktor Luke Bar, rekao je Vijestima da su počeli prekrcaj kontejnera u skladu s pozitivnim zakonskim propisima i nedavno potpisanim aneksom ugovora o korištenju morskog dobra bez ikakvih ograničenja.

Komentirajte prvi

New Report

Close