Tržišni regulatori lani naplatili 5,3 mlrd. dolara

Autor: Poslovni dnevnik , 12. siječanj 2015. u 22:00
Američki regulatori izrekli su 15 posto manji iznos

Za sastanke o kartelskom dogovaranju cijena najviše su odabirani hoteli, restorani i kafići.

Kazne zaračunate kompanijama zbog namještanja cijena u 2014. godini dosegnule su rekordne iznose jer su se agencije za zaštitu tržišnog natjecanja diljem svijeta obrušile na kartele koji su manipulirali tržištima niza proizvoda – od autodijelova do kobasica, pišu europski mediji.

Tržišni regulatori lani su ukupno izrekli kazni u ukupnom iznosu 5,3 milijarde dolara, što je za 31 posto više u usporedbi s rekordnim iznosom zabilježenim u godini ranije, objavio je ovih dana londonski financijski dnevnik Financial Times. Nekoliko nadležnih institucija na tržištima u nastajanju i u Europi poduzele su dosad nezapamćene, najrigoroznije poteze protiv pojedinaca ili tvrtki koji su bili članovi kartela, pokazali su podaci odvjetničke tvrtke Allen & Overy. I Francuska i Njemačka lani su nametnule svoje do sada najviše kazne, pri čemu su francuske vlasti samo jednom kartelu odredile kaznu od 1,2 milijarde dolara, dok su njemačke kaznile tri kartela s ukupno gotovo milijardu dolara.

Otkriveno je da su hoteli i kafići bili najviše preferirana mjesta za sastanke na kojima su dogovarane cijene. Istražitelji su tako otkrili da je cijenama kobasica manipulirao kartel koji je obuhvaćao vodeće proizvođače, Hertu, Boeklunder i Wiesenhof, čiji su se predstavnici sastali u jednom hotelu u Hamburgu. Francuske vlasti izvršile su, pak, pretres prostorija jednog pariškog restorana u sklopu istrage vezane za namještanje cijena proizvoda za kućanstva i osobnu njegu, kojom su obuhvaćene tvrtke kao što su L'Oreal i Unilever. Međutim, američko ministarstvo pravosuđa – obično globalni lider po kaznama za kršenje zakona o tržišnom natjecanju – prošle je godine izreklo 15 posto manji iznos kazni od 861 milijun dolara. Gotovo čitav taj iznos proizlazi iz istrage kartela proizvođača autodijelova.

Komentirajte prvi

New Report

Close