Trumpovu ‘noćnu moru’ pogoršava porez

Autor: Tomislav Pili , 19. ožujak 2018. u 22:00
U siječnju je američki deficit porastao 15 posto/Thinkstock

Porezna reforma i smanjivanje poreza na dobit povećava deficit, tvrdi ekonomist Credir Suissea.

Za sada jedini pravi ekonomski uspjeh američkog predsjednika Donalda Trumpa – porezna reforma – još će više povećati njegovu najveću "noćnu moru" – manjak u trgovini s Kinom.

Prema analizi Jamesa Sweeneya, glavnog ekonomista banke Credit Suisse, propoduzetničke politike trenutne američke administracije poput poreznog rasterećenja kompanija snižavanjem poreza na dobit pogoršat će trgovinski i proračunski manjak SAD-a. 

I dalje tvornica svijeta
Američke kompanije, potaknute nekim aspektima Trumpove ekonomske politike, započele su s povećanjem investicija i kapitalnih ulaganja. Međutim, većina tih ulaganja odlazi u Aziju, posebice Kinu koja je i dalje proizvodna sila svijeta, izjavio je Sweeney u Hong Kongu na investicijskoj konferenciji Credit Suissea. "Porezna reforma povećava deficit jer se kapitalna dobra koje kompanije pojačano kupuju nalaze ovdje, u Aziji", kazao je analitičar švicarske banke.

Prema američkim službenim statistikama, američki manjak u trgovini s Kinom u siječnju je iznosio 35,95 milijardi dolara i bio je gotovo 15 posto viši nego godinu ranije. Podsjetimo, u prošloj godini zabilježen je rekordni američki manjak od 375,2 milijarde dolara. Time je srušen dotadašnji rekord iz 2015. kada je minus SAD-a iznosio 367,2 milijarde dolara. James Sweeney je naglasio kako se u Kini i dalje nalazi trećina globalnih proizvodnih kapaciteta, a taj se udjel u nadolazećim godinama neće bitno smanjiti.

Drugim riječima, trgovinske tenzije između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava neće se smanjivati. Trump učestalo proziva Kinu zbog nepoštenih praksi u globalnoj trgovini. Azijskog diva optužuje i za održavanje golemog trgovinskog viška koji, prema njegovu mišljenju, šteti američkim kompanijama i radnicima.  

Kap u moru
Trump je početkom ožujka zatražio od Kine da razvije plan za smanjivanje trgovinskog viška za milijardu dolara. No, to bi smanjilo ukupni američki deficit u trgovini s Kinom za manje od jedan posto.

Prognoze o pogoršanju američkog trgovinskog i proračunskog deficita razlog su zašto je Credit Suisse zadržala pesimistične prognoze kretanja tečaja dolara, istaknuo je James Sweeney. "Dobar globalni rast promijenit će pogled na kamatne stope u Europi i ostatku svijeta dok se u SAD-u pogoršavaju proračunske i trgovinske neravnoteže", dodao je taj ekonomski analitičar.

Komentirajte prvi

New Report

Close