Trumpove carine poskupile limenke

Autor: Poslovni.hr , 10. svibanj 2018. u 22:00
Foto: DPA/PIXSELL

Prehrambenim kompanijama trošak raste za 720 milijuna dolara.

Iako još nisu uvedene, američke carine na čelik i aluminij već se podigle cijene limenki što će na kraju platiti najsiromašniji Amerikanci, veliki potrošači konzervirane hrane. Kako prenosi Reuters riječi predstavnika američke ambalažne industrije, “zahvaljujući” Trumpovim carinama cijena najraširenije limenke u SAD-u od 15 unci (0,43 kilograma) porast će sa 17 centi na 21 cent.

 

24milijarde

limenki godišnje se iskoristi u SAD-u

Limenka od 10 unci prehrambene kompanije i proizvođače pića stajat će tri centa više, odnosno 14 centi. Ako cijena 24 milijarde limenki koje se godišnje iskoriste u SAD-u poraste za tri centa, prehrambenim kompanijama to će predstavljati dodatni trošak od 720 milijuna dolara.

“Naši članovi imaju vrlo male marže”, ističe Nickolas George, predsjednik udruge prehrambene industrije sa srednjeg zapada. “Niža dobit za njih znači manje inovacija, investicija, širenja na nova tržišta i zaposšljavanja”, dodaje George. Rast cijena ambalaže kompanije će prebaciti na potrošače, a to bi značio udar na džepove najsiromašnijih Amerikanaca.

Prema istraživanju udruge proizvođača limenki, Amerikanci koji koriste bonove za hranu tjedno potroše 7,1 limenku hrane tjedno dok je nacionalni prosjek 5,5 limenki. Apsurdno je da će konzervirana hrana iz Azije i Europe u tom slučaju postati još konkurentnija. Naime, takva roba smatrat će se finalnim proizvodom koji neće biti subjekt carinjenja po stopi od 25 posto na čelik i 10 posto na aluminij.

Komentirajte prvi

New Report

Close