Trumpova porezna reforma uopće ne potiče ulaganja

Autor: Tomislav Pili , 28. siječanj 2019. u 22:00
Foto: Reuters

Udruga ekonomista objavila studiju o efektima smanjenja poreza.

Porezna reforma koju je američka administracije prije godinu dana najavila kao poticaj rastu kompanija i otvaranju novih radnih mjesta za sada je, ukupno gledajući, potpuno podbacila u tome. Prema studiji koju je objavila Nacionalne udruge poslovne ekonomije NABE, paket poreznog rasterećenja težak 1,5 bilijuna dolara koji je lani donijela vlada predsjednika Donalda Trumpa, po svemu sudeći, nije imala većeg utjecaja na kapitalne investicije poslovnog sektora ili na planove oko zapošljavanja.

Neostvarena očekivanja

Kako prenosi Reuters, iako su neke tvrtke izvijestile o povećanju ulaganja zbog nižih korporativnih poreza na dobit, istraživanje objavljeno u ponedjeljak pokazalo je da otprilike godinu dana nakon najveće reforme poreznog zakonodavstva u SAD-u u više od 30 godina čak tri četvrtine ispitanika tvrdi da nisu promijenili planove o ulaganjima ili novim zapošljavanjima. Podsjetimo, porezna rasterećenja stupila su na snagu u siječnju prošle godine, a Bijela kuća je predvidjela da će paket fiskalnih poticaja, obilježen smanjenjem porezne stope na dobit kompanija s 35 posto na 21 posto, potaknuti potrošnju poslovnog sektora i rast broja radnih mjesta.

“Velika većina ispitanika, njih 84 posto, kazala je da godinu dana nakon njezina usvajanja porezna reforma nije uzrokovala promjene planova za zapošljavanje ili ulaganje njihovih tvrtki”, izjavio je predsjednik NABE-a Kevin Swift.

 

21 posto

sada iznosi najviša stopa poreza na dobit u SAD-u

Efekt na proizvodnju

Niže porezne stope, međutim, imale su utjecaj na sektor proizvodnje robe, pri čemu je 50 posto ispitanika iz tog sektora izvijestilo o povećanim ulaganjima svojih tvrtki, a 20 posto reklo je da su preusmjerili zapošljavanje i ulaganja u SAD, umjesto u inozemstvo. Istraživanje također ukazuje na daljnje usporavanje potrošnje poslovnog sektora nakon naglog usporavanja u trećem lanjskom tromjesečju. Razina kapitalne potrošnje mjerena u istraživanju pala je u siječnju na najnižu razinu od srpnja 2017. godine. Također, oslabila su i očekivanja za kapitalnu potrošnju u sljedeća tri mjeseca.

“Manje tvrtki povećalo je kapitalne izdatke u usporedbi s rezultatima istraživanja u listopadu, ali čini se da su smanjenja u većoj mjeri koncentrirana na strukture nego na ulaganja u informacijske i komunikacijske tehnologije”, rekao je Swift.

Komentirajte prvi

New Report

Close