Trumpova pobjeda bacila trgovce oružjem u depresiju

Autor: Sergej Novosel Vučković , 21. studeni 2016. u 22:01
Prodavači tvrde da rasprodaja od ovoga tjedna neće popraviti rezultate/ Patrik Macek/PIXSELL

Da je pobijedila Hillary, već bismo sve rasprodali jer si građani stvaraju zalihe u strahu da ne dođe do zabrane nošenja oružja.

Pravo na nošenje oružja jedno je od glavnih svjetonazorskih pitanja u SAD-u oko kojeg su se lomila koplja i na netom završenim predsjedničkim izborima.

 I umjesto da trijumfom republikanca Donalda Trumpa, poznatog zagovornika slobode za pištolje oko pasa, proizvođači i trgovci odahnu, oni su zabrinuti. Vrijednosti dionica glavnih proizvođača Smith&Wessona i Sturm Rugera pale su za 15 odnosno 17 posto, a prodavači sumnjaju da će se osladiti od Crnog petka ovog tjedna, početka sezonskih rasprodaja svega i svačega u dućanima diljem Amerike. Oni su, naime, svoj Božić ove godine već doživjeli, i to u listopadu kad su, prema Reutersu, imali rekordan utržak, uvjetovan strahom da će na izborima pobijediti demokratkinja Hillary Clinton. Kako se ona zalaže za zabranu nošenja oružja, to su građani pohrlili u dućane po puške i revolvere, valjda da si stvore zalihe…

 

15posto

veći prihod nego lani imali su oružnici ovog listopada

Prema aktualnim podacima, u listopadu je prodaja pištolja i pušaka bila 15 posto bolja nego lanjskoga pa je zatim usporena i pitanje je hoće li "oživjeti" s rasprodajama. Sad kad je "opasnost" od Hillary nestala, prodavačima je znatno opao promet."Ne očekujem da će ovaj Black Friday biti slabiji nego inače, ali da je Hillary pobijedila, već bismo rasprodali zalihe", kaže trgovac oružjem u gradiću u Georgiji. Premda je teško doznati točne brojke o prodaji, ipak se zna da je bolja kad izbore dobiva demokrat – kad je Barack Obama osvojio prvi mandat u Bijeloj kući 2008., prihod je oružnika bio 48 posto veći nego godinu prije, a Nacionalna zaklada za streljačke sportove navodi i da je nakon reizbora republikanca Georgea Busha mlađeg 2004. prodaja bila skromnija nego 2003. kad nisu održani predsjednički izbori. "Prodavat ćemo manje i tijekom božićnih blagdana, jer potrošači više ne strahuju da će trgovina i nošenje oružja biti ograničeni", kažu u dućanu u Kentuckyju.

No, neki trgovci za Reuters su rekli kako će "ipak biti sve OK"."Možda će neke kategorije biti slabije, no kupci će tražiti nove modele pištolja i to će nas dići", nadaju se.Oko 1. prosinca Smith&Wesson će objaviti rezultate poslovanja do studenog – očekuje se da će prihod biti 28 posto veći nego lani.. Na američkom tržištu je i hrvatski proizvođač oružja HS Produkt, koji čak 95 posto izvoza isporuči u SAD. Nakon Trumpove pobjede iz karlovačke su tvrtke za Večernji list kazali da im to neće utjecati na tržište."Nama je spornije ako dođe do nekog ograničenja prometa oružjem – tada je kazao izvršni direktor HS Produkta Željko Pavlin.

Komentirajte prvi

New Report

Close