Rade 12,5 sati dnevno šest dana u tjednu za satnicu od 1,21 dolar

Autor: Tomislav Pili , 22. svibanj 2017. u 14:46
Ivanka Trump/REUTERS

U jednoj od tvornica radnici su plaćeni po broju komada koji proizvedu, a imaju i dnevnu normu.

Najnoviji nalaz neprofitne organizacije China Labour Watch o tretmanu radnika dodatno je pojačao kritike brenda Ivanke Trump, kćeri i savjetnice američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Kako prenosi Bloomberg, istraga u dvije tvornice koje proizvode robu za brend Ivanka pokazala je da radnici tamo rade 12,5 sati dnevno i šest dana tjedno, a za to dobiju mjesečnu plaću od 2500 juana, odnosno 363 dolara. Preračunato, satnica im je 1,21 dolar. No, neki radnici rade i za manje od dolara, tvrdi China Labour Watch koji je istraživao uvjete u tvornicama od lanjskog svibnja do ovogodišnjeg travnja. U jednoj od tvornica radnici su plaćeni po broju komada koji proizvedu, a imaju i dnevnu normu.

Ako ne uspiju proizvesti dovoljno komada postavljenih normom, rade prekovremeno što im nije plaćeno. Tijekom vrhunca sezone radnici imaju jedan do najviše dva dana slobodno u cijelom mjesecu. Abigail Klem, predsjednica brenda Ivanka, izjavila je kako kompanija surađuje samo s dobavljačima koji su u potpunosti usklađeni s lokalnim i međunarodnim radnim zakonodavstvom.

Komentirajte prvi

New Report

Close