Trumpov ‘šamar’ Huaweiju: Ništa od ponude vrijedne 117 milijardi dolara

Autor: Tomislav Pili , 14. ožujak 2018. u 14:39
Cristiano Amon, predsjednik Qualcomma/REUTERS

Najveće tehnološko spajanje ikad spriječeno je zbog rastuće kineske dominacije u najnovijoj 5G tehnologiji.

Blokadom najvećeg spajanja u tehnološkog sektora američki predsjednik Donald Trump još je jednom pokazao kako ima "problem" s Kinom, odnosno kineskim kompanijama. 

Trump je potpisao uredbu kojom se zabranjuje Broadcomu, proizvođaču računalnih komponenti sa sjedištem u Singapuru, da preuzme američku kompaniju Qualcomm, najpoznatijeg po procesorima za mobitele. Zabrana je uvedena zbog "prijetnje nacionalnoj sigurnosti". Tako ništa neće biti od ponude vrijedne 117 milijardi dolara koju je Qualcomm ranije odbio kao neadekvatnu.

Podsjetimo, blokadu ponude Trumpu je preporučio Odbor za strane investicije u Sjedinjene Države (CFIUS), a ovo je tek peti put da je neki američki predsjednik prihvatio preporuku CFIUS-a i blokirao preuzimanje. No, i već drugi u Trumpovom mandatu. U pismu od 5. ožujka CFIUS je naveo kako bi nakon preuzimanja Broadcom mogao smanjiti Qualcommove investicije u istraživanje i razvoj.

No, naveden je i rizik Broadcomovih veza s "inozemnim trećim entitetima". Iako se ne navodi koji su to entiteti, CFIUS je spomenuo kako je Qualcomm vodeća kompanija u razvoju nove 5G tehnologije mobilnih telekomunikacijskih mreža. Naime, ta kompanija drži 15 posto svih 5G patenata dok Nokia drži 11 posto, a svi kineski proizvođači 10 posto. "Promjena prema kineskoj dominaciji u 5G imat će negativne posljedice za nacionalnu sigurnost", naveo je CFIUS.

Ovom blokadom primarno se cilja kineski proizvođač telekomunikacijske opreme Huawei koji ima dominantnu poziciju u Kini koja je na putu da postane najveće svjetsko tržište za 5G tehnologiju. Po objavi vijesti o blokadi cijena Qualcommove dionice oslabila je više od četiri posto na malo više od 60 dolara. S druge strane, dionica Broadcoma ojačala je jedan posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close