Trumpa će biti jako teško pobijediti na idućim izborima, ako dobro odigra tri ključne stvari

Autor: Poslovni.hr , 03. ožujak 2019. u 08:15
Foto: Reuters

Bivši dužnosnik Bijele kuće Anthony Scaramucci izjavio je kako će predsjednika SAD-a Donalda Trumpa biti “vrlo teško pobijediti” ako njegova domaća i vanjska politika ostvaruju rezultate.

Scaramucci je u intervjuu za CNBC predvidio da će uspješna američka ekonomija jako povećati Trumpove šanse za reizbor kao predsjednika SAD-a.

Prema Scaramuccijevim riječima Trump za pobjedu na idućim predsjedničkim izborima mora imati: nastavak gospodarskog rasta, strategiju granične sigurnosti koja uzbuđuje njegovu političku bazu i vanjsku politiku koja daje rezultate.

"Ako se takve stvari dogode i gospodarstvo nastavi rasti, mislim da će ga biti jako teško pobijediti 2020. godine", rekao je Scaramucci, osnivač i partner investicijskog društva SkyBridge Capital.

Američko gospodarstvo

Predvidio je da će uspješna američka ekonomija povećati Trumpove šanse za ponovno biranje na oko 85 posto. Ako se rast uspori – što su prognozirali mnogi ekonomisti – Trump još uvijek ima šansu od 60 do 65 posto pobijediti na izborima, dodao je.

Međunarodni monetarni fond poručio je u siječnju kako se očekuje da će SAD – najveće svjetsko gospodarstvo – ove godine rasti po stopi od 2 posto, što je manje u odnosu na procjenu od 2,3 posto za prošlu godinu. Prema MMF-u, taj bi se rast mogao dodatno usporiti na 1,8 posto u 2020. godini.

Tržište dionica

No, ekonomski rast nije jedina stvar koja je važna za Trumpa, burzovni rezultati u SAD-u također su važni, rekao je Scaramucci, koji je kratko radio za Trumpa kao komunikacijski direktor.

"Volim reći svojim prijateljima da je jedina anketa za koju je predsjednik doista zabrinut – S&P 500 (burzovni indeks NYSE). On ga promatra svakodnevno i ako ide u pravom smjeru, misli da su njegovi izgledi za ponovni izbor prilično veliki", rekao je bivši dužnosnik Bijele kuće.

Predsjednik je također "vrlo, vrlo zabrinut" zbog sigurnosti granica, jer smatra da to odgovara željama njegove glasačke baze, podsjetio je Scaramucci.

Nesuglasice o graničnoj sigurnosti – konkretno, zid na granici SAD-Meksiko, koji je Trump predložio – dovele su do najdužeg zatvaranja vlade u američkoj povijesti. To ostaje područje sukoba između republikanskog predsjednika i demokratskih članova Kongresa, s Trumpom koji je čak proglasio izvanredno stanje, kako bi iznudio sredstva od Kongresa za izgradnju zida.

Vanjska politika

Još jedan važan element koji će utjecati na Trumpovu šansu za reizbor je vanjska politika, kazao je Scaramucci. Predsjednik je posljednjih mjeseci poticao popravljanje trgovinskih veza s Kinom, a otputovao je i  na samit sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom.

Ti napori mogli bi pomoći Trumpu da osigura drugi mandat na mjestu predsjednika, dodao je Scaramucci.

O potencijalnom trgovinskom sporazumu s Kinom, Scaramucci je rekao: "Mislim da će predsjednik postići dogovor."

"Kad ljudi malo razmisle, reći će: 'Čekaj malo. To je američki biznismen koji je postao američki predsjednik i pregovarao s Kinezima na način na koji tradicionalni američki političari nisu mogli'. I tako, pretpostavljam da će mu uspjeti", predvidio je Scaramucci.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Vidite dragi Amerikanci….mi smo Trumpu -vjerovali!

New Report

Close