Trump znatno olakšava američki izvoz oružja

Autor: Tomislav Pili , 18. travanj 2018. u 22:00
SAD je lani izvezao oružja za 42 milijarde dolara/FOTOLIA

Trumpova administracija želi pomoći obrambenim kompanijama u natjecanju sa sve agresivnijim ruskim i kineskim proizvođačima.

Inicijativa predsjednika Donalda Trumpa "Kupuj američko" učvrstit će vodeću poziciju SAD-a na ljestvici najvećih svjetskih prodavatelja oružja.

Prema navodima Reutersa koji se poziva na upućene izvore u administraciji, krajem tjedna Trump će predstaviti ovu inicijativu koja će dodano olabaviti kriterije izvoza oružja i vojne opreme, od dronova i borbenih zrakoplova do ratnih brodova i topničkih sustava. Objava Bijele kuće očekivala se već jučer. Cilj inicijative čiji je idejni začetnik ekonomist Peter Navarro – trgovinski savjetnik predsjednika Trumpa – proširivanje je kruga država kojima američke obrambene kompanije mogu prodati svoju paletu proizvoda, uz mnogo bržu realizaciju.

Preciznije rečeno, proces odobravanja izvoza oružja trebao bi umjesto nekoliko godina trajati svega nekoliko mjeseci. Kako tvrde Reutersovi izvori, Trumpova administracija time želi pomoći kompanijama u natjecanju sa sve agresivnijim ruskim i kineskim proizvođačima oružja. Bržu isporuku šire palete oružanih sustava mogu očekivati članice NATO saveza, Saudijska Arabija i ostali zaljevski partneri te Japan i Južna Koreja.

Da bi inicijativa urodila novim ugovorima vrijednima milijarde dolara, predviđeno je da se aktivira gotovo cijeli vladin aparat – od diplomata i vojnih izaslanika do ministara, pa i samog predsjednika. Upućeni izvori tvrde kako će se radi ojačavanja izvoza oružja ublažiti i kriteriji u vezi stanja ljudskih prava u zemlji koja je zainteresirana za kupnju. No, Bijela je kuća to demnatirala.

Prema podacima američke agencije za obrambenu suradnju, SAD je lani izvezao oružja za 42 milijarde dolara. Izvoz najvećeg konkurenta, Rusije, upola je manji. Inicijativa bi posebno trebala pogodovati poslovanju Lockheed Martina, General Dynamicsa, Raytheona i Northrop Grummana. Vrijednost dionica tih kompanija dvoznamenkasto je porasla otkako je Trump postao predsjednik u siječnju prošle godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close