Trump zamrznuo imovinu Venezuele

Autor: Poslovni dnevnik , 06. kolovoz 2019. u 21:59
Predsjednik Donald Trump/REUTERS

Otvorena mogućnost sankcioniranja stranih kompanija koje posluju s Caracasom.

Američki predsjednik Donald Trump zamrznuo je svu državnu imovinu Venezuele u SAD-u, naglo pojačavši gospodarski i diplomatski pritisak za svrgavanje socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura.

Trumpova izvršna odluka puno je oštrija od sankcija nametnutih venezuealanskoj državnoj naftnoj komapniji PDVSA i financijskom sektoru u posljednjih nekoliko mjeseci, kao i od mjera protiv nekoliko desetaka venezuealnskih dužnosnika.

Dosad najoštriji Trumpov potez protiv Madura ne samo da zabranjuje američkim kompanijama poslovanje s vladom Venezuele, nego se čini da otvara mogućnost nametanja sankcija stranim tvrtkama ili pojedincima s kojima surađuju.

Ruske i kineske kompanije su među onima koje još uvijek značajno posluju s tom južnoameričkom članicom OPEC-a. Opseg odluke iznenadio je i pojedine Trumpove simpatizere.

"Ovo je vrlo snažna odluka", rekla je Ana Quintana, politička analitičarka iz konzervativne organizacije iz Washingtona, Heritage Foundation. Ministarstvo informiranja Venezuele nije još komentiralo Trumpov potez.

SAD i većina zapadnih zemalja pozvale su Madura da podnese ostavku i prizna vođu oporbe Juana Guaidoa kao legitimnog predsjednika Venezuele. Guaido je ranije ove godine imenovao odbor tvrtke Citgo Petroleum, najvažnije strane imovine Venezuele.

Komentirajte prvi

New Report

Close