Trump uvodi ‘Divlji zapad’ u međunarodnu trgovinu

Autor: Tomislav Pili , 28. veljača 2017. u 16:00
Predsjednik Donald Trump u trgovinskom je timu izabrao zagovornike protekcionizma/REUTERS

Američka administracija želi zaobići Svjetsku trgovinsku organizaciju kao primarno mjesto rješavanja trgovinskih sporova.

Kako bi provela sve "prijetnje" prema glavnim trgovinskim partnerima, američka vlada razmatra mogućnost "zaobilaženja" Svjetske trgovinske organizacije (WTO). Time bi ta institucija – čije je osnivanje prije više od dva desetljeća inicirao upravo Washington s ciljem sprečavanja trgovinskih ratova – u praksi bila marginalizirana.

Drugi neće dugo čekati
Kako piše Financial Times pozivajući se na upućene izvore, administracija predsjednika Donalda Trumpa istražuje mogućnosti zaobilaženja WTO-a u rješavanju trgovinskih sporova. U vladi su zatražili od ureda američkog trgovinskog predstavništva da izradi nacrt dokumenta u kojem bi bile nabrojane pravne mogućnosti Washingtona u nametanju trgovinskih sankcija Kini i ostalim državama s kojima SAD ima značajan trgovinski manjak. Cilj dokumenta je pronalaženje načina zaobilaženja WTO-ova sustava rješavanja sporova, tvrde izvori FT-a. Dužnosnica Obamine administracije Wendy Cutler koja je bila uključena u pregovore o Transpacifičkom partnerstvu (TPP), smatra kako Trumpova zamisao vodi do "Divljeg zapada u trgovini".

"Onog trenutka kada SAD signaliziraju da su zaobišle WTO i preuzele trgovinske sporove u svoje ruke, ostali neće dugo čekati da krenu tim smjerom", kaže Cutler. Podsjetimo, WTO je osnovan 1995. godine s ciljem reguliranja međunarodne trgovine naslijedivši dotadašnji Opći sporazum o carinama i trgovini (GATT). Od svog osnutka WTO je primarna međunarodna institucija za rješavanje trgovinskih sporova među državama-članicama kojih je 164. Njezini zagovornici tvrde da je spriječila brojne bilateralne trgovinske ratove. No, jedan od njih nije i Donald Trump koji je tijekom kampanje jednom izjavio kako je "WTO katastrofa". Stavovi iz kampanje dobili su svoje uobličenje u zagovornicima protekcionističke politike kojima se Trump okružio.

Za ministra trgovine izabrao je milijardera Wilbura Rossa kojeg je Senat jučer imenovao na tu dužnost. Čelnik novoosnovanog Nacionalnog trgovinskog vijeća postao je profesor ekonomije Peter Navarro, autor knjige "Smrt od Kine" u kojoj žestoko napada sustav koji omogućava jeftin uvoz kineske robe. Ne treba zanemariti ni kandidata za Trgovinskog predstavnika SAD-a, Roberta Lighthizera koji je još 2010. javno sugerirao kako bi Amerika trebala zauzeti čvršći stav prema WTO-u. Kako ističe John Veroneau, dužnosnik Trgovinskog predstavnika SAD-a u vrijeme mandata Georgea Busha mlađeg, u američkoj vladi već duže vrijeme tinja nezadovoljstvo WTO-om. "Jasno je da je Trumpova administracija sklona takvom viđenju", kaže Veroneau.   

Izvori skepticizma u čeliku
Dio američkog skepticizma prema WTO-u izvire iz problema s uvozom kineskog čelika koji je gotovo doveo do propasti američkih čeličana. Naime, WTO je prošlih godina odbacivao agresivne prijedloge antidampinških mjera s kojima je Washington izlazio na inicijativu velikih kompanija iz metalurške branše. Dio Trumpova trgovinskog tima dolazi upravo iz industrije čelika. Tako je Dan DiMicco, nekadašnji izvršni direktor čeličane Nucor, bio u Trumpovu tranzicijskom timu. "Moje osobno mišljenje jest da WTO ne funkcionira", kaže DiMicco. Bivša Obamina administracija predala je WTO-u na rješavanje cijeli niz slučajeva protiv Kine među kojima je pritužba na kineske proizvođače aluminija koji imaju nepoštenu prednost na tržištu zbog subvencija i jeftinih državnih kredita. Peking je pak poslao pritužbu zbog američkog i europskog osporavanja da se Kinu smatra tržišnim gospodarstvom prema pravilima WTO-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close