Trump reže pomoć Srbiji za 45 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 21. kolovoz 2017. u 16:27
Beograd nije među američkim prioritetima/Duško Jaramaz/PIXSELL

Štednja u Washingtonu.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa pokušat će da znatno smanjiti novčanu pomoć koju SAD pruža zemljama istočne Europe.

Za Srbiju bi to smanjenje moglo iznositi oko 45 posto, piše Bloomberg. Agencija javlja da je istok Europe odahnuo nakon uvjeravanja dužnosnika SAD-a da regija i dalje uživa bezrezervnu podršku Washingtona, ali da financijski signali koji stižu s Capitol Hilla pričaju potpuno drukčiju priču, prenosi B92.

Kako se navodi, predviđena smanjenja u proračunu State Departmenta obuhvaćaju i sredstva za Europu i Euroaziju, pa je predloženo da se zemljama iz tog dijela svijeta za 2018. dodijeli čak 336 milijuna dolara manje u odnosu na ono što je Obamina administracija od Kongresa tražila za 2017. godinu.

Iako nije sigurno da će taj prijedlog proći u Kongresu, Bloomberg ističe da planirani proračun šalje snažnu poruku o Trampovim prioritetima.

Obamina administracija je za tekuću godinu za Srbiju zatražila 23,4 milijuna dolara za programe unaprjeđenja vojne obuke i edukacije, podršku u borbi protiv droga, terorizma i za financiranje fondova ekonomske podrške zemlji. Kako piše Bloomberg, za 2018. godinu je zatraženo gotovo 45 posto manje sredstava. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

nije pobjedio njegov simpatizer

zato i smeta “nasim” gradjanskim udrugama

New Report

Close