Trump proširuje zabranu putovanja u SAD na još tri zemlje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. rujan 2017. u 09:47
Foto: Reuters

Po predsjedničkoj uredbi, “mali broj zemalja, na oko 200 procijenjenih, u ovom trenutku ne zadovoljava po pitanju provjere identiteta” i dijeljenja informacija.

Sjeverna Koreja, Venezuela i Čad uključene su u nedjelju na listu zemalja za koje vrijedi američka imigracijska izvršna uredba o zabrani ulaska u SAD koju je uveo Donald Trump nedugo nakon što je postao američki predsjednik kako bi ispunio svoja predizborna obećanja o jačanju sigurnosti.

Sudan, jedna od šest muslimanskih zemalja obuhvaćena prethodnom uredbom, povučen je s liste. Novim tekstom zabranjuje se ili ograničava ulazak u SAD stranim državljanima iz ukupno osam zemalja – od ranije je uredba vrijedila za Iran, Libiju, Siriju, Somaliju i Jemen.

Mjere se razlikuju ovisno o zemlji. Svim građanima Sjeverne Koreje i Čada zabranjen je ulazak na američki teritorij, dok se zabrana za Venezuelu ograničava na ulazak osoba koje su povezane s vlastima.

"Učiniti Ameriku sigurnom moj je prioritet. Nećemo prihvatiti u našu zemlju one koje ne možemo kontrolirati", izjavio je američki predsjednik Trump u poruci na Twitteru.

Po predsjedničkoj uredbi, "mali broj zemalja, na oko 200 procijenjenih, u ovom trenutku ne zadovoljava po pitanju provjere identiteta" i dijeljenja informacija.

"Ako ne možete djelotvorno kontrolirati osobe koje dolaze k vama, ne biste smjeli dopustiti tim osobama iz nekih zemalja da putuju", kazao je general HR McMaster, savjetnik predsjednika za nacionalnu sigurnost.

Američki predsjednik kazao je početkom 2017. kako mu treba 90 dana zabrane dolaska državljana iz šest muslimanskih zemalja (Sirija, Libija, Iran, Sudan, Somalija i Jemen) kao i 120 dana zabrane izbjeglica iz čitavog svijeta, kako bi uveo novi filtar prijama.

Nakon pet mjeseci sporova pred sudovima, izmijenjena inačica uredbe stupila je na snagu 29. lipnja. Trajanje njezine primjene završeno je u nedjelju.

Komentirajte prvi

New Report

Close