Trump pogurao Šangajsku burzu u ‘bikovsko tržište’

Autor: Poslovni dnevnik , 25. veljača 2019. u 21:59
Pregovori s Kinezima protegnuli se do nedjelje/REUTERS

Najava odgode ovotjednog povećanja američkih carina lansirala cijene kineskih dionica za gotovo šest posto.

Najvažnije svjetske burze, predvođene kineskima, u ponedjeljak su dosegle najviše razine od listopada nakon najave američkog predsjednika da će odgoditi povećanje carina na kinesku robu.

Indeks burze u Šangaju skočio je čak 5,6 posto na 2961 bod te je time ušao u područje "bikovskog tržišta" s obzirom da je porastao 20 posto u odnosu na najnižu razinu dosegnutu u siječnju. Samo u 2019. indeks Šangajske burze viši je za 18 posto. Blago su ojačale i burze u Europi, predvođene trgovinski osjetljivim njemačkim indeksom DAX koji oko 13.30 sati bilježio 0,2 posto rasta.

Skok cijena dionica rezultat je poruke američkog predsjednika Donalda Trumpa da će odgoditi povećanje carina na uvoz iz Kine, koje je bilo najavljeno za kraj ovoga tjedna, zahvaljujući napretku u trgovinskim pregovorima. Dodao je da će, nastavi li se tako i dalje, on i kineski predsjednik Xi Jinping potpisati sporazum. Trump je planirao povisiti carine s 10 na 25 posto za više od 200 milijardi dolara vrijedan uvoz iz Kine, ne postignu li dvije najveće svjetske ekonomije sporazum do petka.

Američki predsjednik je na svojem Twitter profilu napisao da je napredak postignut u niz područja, uključujući zaštitu intelektualnog vlasništva, transfer tehnologije, poljoprivredu, usluge i valutu. "Zato ću odgoditi povećanje carina najavljeno za 1. ožujka. Pod pretpostavkom da obje strane ostvare dodatni napredak, planirat ćemo sastanak predsjednika Xija i mene u Mar-a-Lagu i zaključiti sporazum. Jako dobar vikend za SAD i Kinu", napisao je Trump nakon sastanka.

Odgoda povećanja carina najjasniji je znak napretka koji su dvije strane pokušale ostvariti otkako je počelo 90-dnevno primirje u trgovinskom ratu. Američko-kineski pregovori koji su u četvrtak i petak održani u Washingtonu i na ministarskoj razini protegnuli su se do nedjelje.

Komentirajte prvi

New Report

Close