Trump planira zabraniti ulazak u SAD građana iz sedam država

Autor: Poslovni.hr , 26. siječanj 2017. u 11:19
Foto: Reuters

Sirijcima, od kojih su milijuni pobjegli od sukoba u svojoj zemlji a samo ih je 10.000 prihvaćeno u SAD-u 2016., definitivno će biti zabranjen ulazak.

Donald Trump ovaj će tjedan vjerojatno nastaviti ofenzivu protiv imigracije te onemogućiti ulazak u SAD državljanima iz nekih muslimanskih zemalja kao i  prihvat izbjeglica.

Nakon što je u srijedu potpisao ukaz o izgradnji zida na granici s Meksikom, Donald Trump mogao bi potpisati još jedan, možda već u četvrtak, koji bi blokirao na mjesec dana dolazak u Ameriku državljana sedam muslimanskih zemalja: Iraka, Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena.

Taj nacrt predsjedničkog ukaza koji je Washington Post objavio u srijedu navečer, naslovljen je "Zaštititi naciju od terorističkih napada stranaca" a predviđa i potpuni prekid tijekom četiri mjeseca američkog programa prijema izbjeglica iz zaraćenih zemalja.

Sirijcima, od kojih su milijuni pobjegli od sukoba u svojoj zemlji a samo ih je 10.000 prihvaćeno u SAD-u 2016., definitivno će biti zabranjen ulazak.

Novi američki predsjednik, izabran na temelju izolacionističke retorike u kampanji i izjava o borbi protiv "radikalnog islamskog terorizma" želi smanjiti za pola broj izbjeglica koje bi se primilo u 2017., proizlazi iz nacrta ukaza.

Administracija Baracka Obame postavila si je za cilj prihvat više od 100.000 izbjeglica ove godine. Trumpova administracija sad ima u planu samo 50.000.

Novi stanovnik Bijele kuće branio je te mjere, ustvrdivši u srijedu navečer na televiziji ABC da treba djelovati u "ljutitom svijetu" koja je postao "potpuna zbrka".

"To nije zabrana protiv muslimana ali tiče se zemalja koje imaju puno terorizma", kazao je Trump.

I prije nego je ukaz službeno potpisan osudile su ga skupine za zaštitu ljudskih prava.

Komentirajte prvi

New Report

Close