Trump planira donirati svoju godišnju plaću u iznosu od 400.000 dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. ožujak 2017. u 09:14
Foto: Press Association/PIXSELL

Trump nije prvi američki predsjednik koji se simbolički odrekao plaće dok je u Bijeloj kući.

Američki predsjednik Donald Trump najavio je kako će donirati svoju predsjedničku plaću na kraju godine i zatražio od medija da mu pomognu kome da donira novac.

"Predsjednik Trump planira donirati svoju godišnju plaću u iznosu od 400.000 dolara, a dozvolit će medijima da odluče kome će otići taj novac," kazao je glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer.

Premda je njegova izjava izazvala smijeh među novinarima, Spicer je naglasio kako je zahtjev ozbiljan.

"Kako bi izbjegli preispitivanje kome jer doniran novac, dozvolit ćemo novinarima da odluče gdje ide donirani novac," dodao je Spicer.

Trump je tijekom kampanje obećao da će se odreći svoje plaće i da će primati simboličnu naknadu od samo jednog dolara godišnje. To je najavio tijekom razgovora u emisiji 60 minuta na TV kanalu CBS News kazavi kako zapravo ni ne zna kolika je predsjednička plaća u SAD-u. Kada mu je voditeljica Leslie Stahl rekla da je plaća 400.000 dolara decidirano je izjavio da neće uzeti taj novac.

Trump nije prvi američki predsjednik koji se simbolički odrekao plaće dok je u Bijeloj kući.

To je učinio i Herbert Hoover, američki predsjednik tijekom ranih tridesetih godina prošlog stoljeća. Hoover je bio bogati vlasnik rudnika prije preuzimanja dužnosti i čitavu svoju plaću je uplaćivao u dobrotvorne svrhe. Svoju plaću u dobrotvorne svrhe uplaćivao je i John F. Kennedy.

Komentirajte prvi

New Report

Close