Trump otjerao kineske ulagače iz startupa Silicijske doline

Autor: Tomislav Pili , 07. siječanj 2019. u 22:00
Prošle godine uložene rekordne tri milijarde dolara/REUTERS

Odljev kapitala primjetan je od kolovoza kada je stupila na snagu nova regulativa nadzora stranih ulaganja u američke startupe.

Nakon što je američka administracija Kinezima značajno otežala pristup tehnološkom sektoru, kompanije iz Silicijske doline suočavaju se s golemim povlačenjem kineskih ulagača.

Kako prenosi Reuters pozivajući se na podatke konzultantske kuće Rhodium, kineski fondovi rizičnog kapitala lani su u američke startupe uložili rekordnih tri milijarde dolara.

Tajnoviti Odbor
Od toga su privatni investitori uložili 1,8 milijardi dolara dok su fondovi u državnom vlasništvu uložili dodatnih 1,3 milijarde dolara. Za ilustraciju, tijekom 2017. privatni kineski ulagači uložili su 1,83 milijardi dolara, a državni 364 milijuna dolara. Međutim, u kolovozu prošle godine u SAD-u je stupila na snagu nova regulativa nadzora stranih ulaganja u tehnološki sektor, što je – prema tvrdnjama Reutersovih sugovornika – značajno usporilo priljev novca iz Kine.

Riječ je o regulativi koja daje vladi mogućnost blokiranja stranih ulaganja u američke kompanije, neovisno o zemlji porijekla, ali je predsjednik Donald Trump posebno apostrofirao kineske investitore. Investitor iz Silicijske doline koji je želio ostati anoniman otkriva kako zna za najmanje 10 potencijalnih ulaganja – od čega nekoliko iz njegova portfelja – koja su propala jer je trebalo zatražiti odobrenje Odbora za strana ulaganja u Sjedinjenim Državama (CFIUS). Radi se o međuresornoj skupini pod vodstvom ministarstva financija, a koja još uključuje predstavnike iz  osam ministarstava, uključujući obranu, vanjske poslove i domovinsku sigurnost.

CFIUS je inače prilično tajnovit u svom radu i ne otkriva mnogo o slučajevima za koje treba njegovo odobrenje. No, posljednje dostupno godišnje izvješće pokazuje da su kineski ulagači zatražili od CFIUS-a 74 odobrenja od 2013. do 2015. godine, najviše od svih država. Iako predsjednik ima ovlast konačne odluke o odobrenju, u pravilu ulaganje propada ako se s njime CFIUS ne slaže. Izmjenama regulative CFIUS je dobio i ovlasti provjere stranih kupnji udjela u američkim startupima. "Ulaganja koja uključuju kineske kompanije, kupce i ulagače praktički su zaustavljena", izjavio je odvjetnik Nell O'Donnell koji često zastupa američke kompanije u transakcijama sa stranim kupcima.

Ne žele se izložiti
Volley Labs, tvrtka iz San Francisca koja se bavi razvojem umjetne inteligencije, prošle je godine odbila dodatno ulaganje iz Kine nakon što je 2017. prodala manji udjel pekinškoj kompaniji TAL Education Group. "Odlučili smo kako nema smisla da se dodatno izlažemo investitorima iz zemlje koja je ponajviše u fokusu trgovinskih napetosti", kaže izvršni direktor Carson Kahn. Kinezi su do sada bili agresivni ulagači u tehnologiju koju su smatrali ključnom za svoju globalnu konkurentnost i vojni razvoj.

Uložili su, među ostalima, i u Uber te Lyft. Valja naglasiti kako odlazak kineskih ulagača neće imati katastrofalne posljedice na Silicijsku dolinu. Naime, u tamošnje tvrtke investitori iz cijelog svijeta uložili su rekordnih 84 milijarde dolara u prvih devet mjeseci prošle godine. Međutim, kineski je novac vrlo važan za ulazak na golemo tržište druge globalne ekonomske sile. Svjestan je toga i Carson Kahn iz Volleyja koji ističe kako će odbijanje kineskog ulaganja možda otežati inozemno širenje tvrtke. 

Počeli razgovori

Trump: Kina to želi riješiti
Predsjednik SAD-a Donald Trump izjavio je kako trgovinski razgovori s Kinom idu vrlo dobro i kako slabosti u kineskom gospodarstvu predstavljaju za vladu u Pekingu razlog da teži dogovoru. Trump je izjavio kako su američke carine naštetile Kini. "Mislim da Kina to želi riješiti. Njihovo gospodarstvo nije u dobrom stanju. Mislim da im to daje veliki poticaj za pregovore", rekao je Trump. Na pitanje što očekuje od ovotjednih pregovora u Pekingu, Trump je bio optimističan. "Pregovori s Kinom idu jako dobro. Doista vjerujem da se žele dogovoriti", izjavio je američki predsjednik.

Komentirajte prvi

New Report

Close