Trump dobiva mogućnost uvođenja golemih carina na europsku robu

Autor: Tomislav Pili , 30. rujan 2019. u 22:00
SAD je već objavio listu europskih proizvoda koje misli ciljati/REUTERS

Upućeni izvori tvrde da bi Svjetska trgovinska organizacija mogla odobriti carine na čak 7,5 milijardi dolara vrijedan europski izvoz u Ameriku.

Trgovinski odnosi Europe i Amerike ovoga će se tjedna naći pod novim pritiskom nakon odluke Svjetske trgovinske organizacije (WTO) koja će otvoriti mogućnost Washingtonu da carinama optereti nekoliko milijardi dolara vrijedan europski izvoz.

Naime, trojica arbitara WTO-a odlučit će o vrijednosti robe koju SAD može cariniti zbog nezakonitih europskih subvencija proizvođaču zrakoplova Airbus.  

Rekordni iznos
Sjednica arbitražnog vijeća za rješavanje sporova zakazano je za ponedjeljak poslijepodne po europskom vremenu, a do zaključenja broja nije bila poznata odluka. Međutim, prema tvrdnjama upućenih izvora Reutersa, arbitri bi mogli američkoj administraciji odobriti carine na uvoz iz EU-a od 7,5 milijardi dolara. To bi bio rekordan iznos koji je to tijelo WTO-a izreklo u 24-godišnjoj povijesti.

Inače, izricanje takvih mjera vrlo je rijetko u trgovinskim sporovima pred WTO-om gdje glavnina slučajeva završi nagodbom. Prema dosadašnjim najavama iz Washingtona, administracija predsjednika Donalda Trumpa primjenjivat će carine u punom iznosu koji odobri WTO. SAD je već objavio listu europske robe vrijedne 25 milijardi dolara s koje će birati proizvode koje će ciljati – od  dijelova za zrakoplove do vina, sira i luksuznih proizvoda. Prema tvrdnjama američkih političkih krugova, Trumpova administracija smatra kako uvođenje carina ima efekta. Naime, u Washingtonu smatraju da su carine dovele Kinu za pregovarački stol, a Japan uvjerile da otvori svoje tržište američkim poljoprivrednim proizvodima. Stoga je malo vjerojatno da će Amerika propustiti šansu koju bi joj pružio WTO.

Kako ističu diplomatski izvori, uvođenje carina dodatno će pogoršati ionako loše transatlantske trgovinske odnose. Podsjetimo, europska industrija već se suočava s američkim carinama na čelik i aluminij, a Trump najavljuje da će cariniti i uvoz europskih automobila i automobilskih dijelova. Dosadašnji trgovinski pregovori koji bi trebali ublažiti tenzije za sada su po tom pitanju učinili vrlo malo.  

Točka prijepora
Dvije strane postigle su određeni napredak na području regulatorne suradnje, ali prijedlog o smanjenju trgovinskih barijera i dalje je točka prijepora. Naime, Amerika inzistira da u trgovinski sporazum bude uključena poljoprivreda, na što Bruxelles ne želi pristati. U slučaju uvođenja američkih carina, Europi su ruke praktički svezane.

Naime, da bi uzvratila SAD-u mora čekati odluku arbitara WTO-a o protutužbi za nezakonito subvencioniranje Boeinga. Može iskoristiti i pravo carinjenja američkog izvoza od četiri milijarde dolara što je WTO odobrio zbog američkih poreznih olakšica izvoznicima. Međutim, dvije strane nagodile su se o tom slučaju još 2006. godine, pa bi izigravanje te karte zasigurno dodatno razgnjevilo američku administraciju.

Sporne potpore

Washington neće za stol
Europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström ranije je poručila Washingtonu da se suzdrži od uvođenja carina i predložila pregovore o sveobuhvatnom sporazumu o potporama proizvođačima zrakoplova. Međutim, Washington o tome nije voljan razgovarati.

Komentirajte prvi

New Report

Close