Trump će u Davosu pozvati na investiranje u Ameriku

Autor: Tomislav Pili , 24. siječanj 2018. u 22:00
Trump će svoj - u javnosti iščekivani govor - održati u petak/REUTERS

Naglašavanje pristupa ‘America First’ i prije Trumpova dolaska izazvalo je niz osuda na Svjetskom ekonomskom forumu.

Uz neizostavni političko-sigurnosni dio, poput suradnje u suzbijanju islamskog ekstremizma i sjevernokorejskog nuklearnog programa, ohrabrivanje ulaganja u SAD bit će glavna tema sastanaka te obraćanja američkog predsjednika Donalda Trumpa na Svjetskom gospodarskom forumu (WEF) u Davosu.

Glavna zvijezda ovogodišnjeg skupa svjetske političke i gospodarske elite u snijegom zameteno švicarsko skijalište dolazi danas.

Hrabri kompanije
Kako piše Reuters, predviđeno je da Trump u četvrtak ima cjelodnevne sastanke te večeru s europskim poslovnim ljudima, a u petak će održati govor te se navečer vraća za Ameriku. Ekonomski savjetnik Bijele kuće Gary Cohn izjavio je za Reuters da će Trump iskoristiti govor kako bi ohrabrio globalne kompanije da investiraju u SAD i profitiraju od smanjene stope poreza na dobit u nedavno odobrenoj poreznoj reformi.

 

Temer

Kada smo zatvoreni unutar sebe, zatvoreni smo za nove ideje.

Trump će također naglasiti svoj politički smjer "America First" te zatražiti recipročnije trgovinske politike od američkih saveznika, dodao je Cohn.  "Predsjednik će nastaviti promovirati pravednu ekonomsku konkurenciju i jasno izreći da ne može biti poštene i otvorene trgovine ako se države ne drže pravila", kazao je Cohn. Međutim, Trumpovo viđenje međunarodne trgovine već i prije njegova dolaska u Davos izaziva snažne kritike svjetskih lidera.

Nije rješenje
Kako prenosi CNBC, lideri Brazila, Indije, Kanade i Italije u svojim su govorima u srijedu osudili zahtjev za protekcionističkom trgovinskom politikom koji dolazi iz SAD-a. "Svi znamo da protekcionizam nije rješenje", kazao je brazilski predsjednik Michel Temer.

"Kada smo zatvoreni unutar sebe, zatvoreni smo za nove ideje, nove mogućnosti i ostajemo zatvoreni za efikasna rješenja zajedničkih problema", kazao je Temer. Talijanski premijer Paolo Gentiloni izjavio je na WEF-u kako shvaća želju SAD-a da se pobrine za interese američkog naroda, ali da se polemika o trgovinskoj pravednosti mora događati unutar okvira otvorenosti.  

Komentirajte prvi

New Report

Close