Troškovi nagrizaju moć Tokija da organizira Olimpijadu 2020.

Autor: Sergej Novosel Vučković , 23. travanj 2018. u 22:00
Radost zbog odabira maskote Tokija 2020. zamijenila zabrinutost i Japanaca i međunarodne javnosti/REUTERS

Dionici žele znati imate li odgovore na pitanja kako teku pripreme. Ako nemate, sumnjat će u vašu sposobnost, kažu iz MOO-a.

Do Olimpijskih igara u Tokiju u ljeto 2020. još je više od dvije godine, no vrijeme, čini se, ne radi u prilog organizatorima u Japanu, još manje "glavešinama" u Međunarodnom olimpijskom odboru kojima počinje nedostajati strpljenja.

Tako je John Coates, šef MOO-ova koordinacijskog odbora nadolazećih Igara ustvrdio da bi "dionici mogli izgubiti povjerenje u sposobnost organizatora da ugoste OI, ako ovi ne odgovore na pitanja kako teku pripreme", bilježi Reuters. 

 

12,6 mlrd.

$ najnovija je procjena troška organizacije sljedećih OI

Pragmatična pitanja
Coates je prozvao organizatore na njihovu terenu na sastanku organizacijskog odbora, rekavši da to zanima i nacionalne olimpijske odbore i međunarodne sportske saveze diljem svijeta. "Ušli smo u fazu kad njihova pitanja postaju pragmatična i vrlo hitna. Možete očekivati još takvog interesa ubuduće", kazao je Coates. U organizaciji svakoga globalnog sportskog događaja sve se vrti oko novca.

Japanci su to shvatili još 1998. na Zimskim OI u Naganu koje su u anale ušle kao jedne od pet najrastrošnijih, prema CNN-u. Kako je ove godine pisao Japan Times, koštale su 2,2 milijardi dolara, premašivši prvotni budžet za 500 milijuna. Trošak je i u neostvarenom turističkom "impaktu", gosti se nisu vraćali u grad kao što se obećavalo. 

Motivacija drugima
To je već dovoljno upozorenje i za tokijske organizatore, iako ovom velegradu Olimpijske igre nisu mamac za turiste, kojih godišnje u gradu boravi više od 11 milijuna. Lani je cijeli Japan posjetilo 28 milijuna stranaca, što je apsolutni rekord koji Vlada želi do 2020. dići i na 40 milijuna. Prema prosinačkim procjenama, organizacija nadolazećih Igara će koštati 1,4 milijardi dolara manje od prvve procjene, koja je 12,6 milijardi. Ali i ona je već dvostruko veća od prve!

U Tokiju se trude rezati troškove nakon studije poslije OI u Riju 2016. da se trošak Igara čak učetverostruči u odnosu na onaj pri dobivanju OI. Coates iz MOO-a ističe i da nije to pitanje samo novca, već efikasnosti u pripremi i primjeni znanja. Šef organizatora Yoshiro Mori kazao je da je "smanjenje troškova najveći prioritet".  Upućeni u problematiku pripreme sličnih događaja ističu kako Tokio treba u kontroli novca poslužiti i kao primjer drugim gradovima u svijetu koji bi htjeli organizirati OI, a ne usude se kandidirati upravo zbog golemih troškova.

Komentirajte prvi

New Report

Close