TripAdvisor zasut lažnim preporukama ruskih restorana

Autor: Tomislav Pili , 21. svibanj 2018. u 22:00
U Kalinjingradu šest je restorana među prvih 30 sa sumnjivim preporukama/FOTOLIA

U objavu lažnih preporuka uključile su se čak i marketinške agencije, no restorani ih odbijaju jer su to već sami učinili.

Poznata turistička internetska stranica TripAdvisor neugodno je iznenađena saznanjem da ruske marketinške agencije "bez ikakva srama" nude vlasnicima restorana u 12 gradova gdje će se održati Svjetsko prvenstvo u nogometu objavu lažnih preporuka gostiju.

Tako agencija Bacon za 35.000 rubalja (oko 480 eura) obećava ugostiteljima da će se njihov lokal probiti među prvih 10 restorana na listi TripAdvisora za njihov grad. "Što možete učiniti ako nijedan Srbin ili Šveđanin nije bio u vašem lokalu i ostavio preporuku? Napišite ju sami!", stoji u brošuri koju je dobio jedan restoran u Jekaterinburgu, navodi Reuters. "Nudimo vam pomoć da vas turisti pronađu i ostave svoj novac kod vas", stoji u brošuri.

U toj agenciji su potvrdili da su poslali takve brošure, ali pojašnjavaju za Reuters kako su tek posrednici između restorana i autora koji pišu preporuke. "Znamo da je to protivno TripAdvisorovim pravilima, ali samo testiramo tržišnu nišu", izjavio je vlasnik agencije Roman Baldanov. Dodao je i kako do sada nijedan restoran nije prihvatio ponudu. "Odgovor je uglavnom isti: Hvala, ali već smo to sami učinili", kaže Baldanov.

Reuters je dva mjeseca pratio preporuke restorana u šest gradova-domaćina Mundijala i primijetio porast sumnjivih preporuka. "Kad god vidite preporuke koje se pojavljuju odjednom, izgledaju slično i imaju sličan jezični stil, treba vam se oglasiti zvono za uzbunu", ističe Jeff Hancock sa sveučilišta Stanford. Samo u Kalinjingradu gdje će se odigrati utakmica između Hrvatske i Nigerije šest je restorana sa sumnjivim preporukama.

U TripAdvisoru tvrde da se suprotstavljaju svakom pokušaju manipulacije. No, u Baconu imaju strategiju kako izbjeći detekciju TripAdvisorova algoritma. Tako se lažne preporuke šalju s različitih IP adresa te s različitih platformi, poput računala, tableta i mobitela koji koriste i različite operativne sustave. Sa svakog računa već su ranije slane preporuke.

Komentirajte prvi

New Report

Close