Trijumf 'sultana' srušio tečaj lire

Recep Tayyip Erdogan vladat će Turskom do 2023. godine/REUTERS Recep Tayyip Erdogan vladat će Turskom do 2023. godine/REUTERS

Nakon objave da je turski predsjednik osvojio 53 posto glasova, tečaj potonuo za tri posto.

Izborna pobjeda turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u ponedjeljak je dodatno srušila tečaj turske lire zbog zabrinutosti kako će se njegova - sada gotovo apsolutna politička moć - odraziti na gospodarstvo.

Izborno vijeće u ponedjeljak rano ujutro objavilo je da je Erdogan na nedjeljnim predsjedničkim izborima osvojio gotovo 53 posto glasova. K tome, njegova Stranka pravde i razvoja s 42 posto glasova zadržala je većinu u parlamentu u koaliciji s ultranacionalističkim strankama. Po objavi vijesti tečaj lire prvo je skočio, no potom je okrenuo smjer. Oko 11 sati jedan dolar vrijedio je 4,68 lira što je pad za tri posto u odnosu na najvišu dnevnu vrijednost.

Podsjetimo, lira je samo ove godine izgubila petinu vrijednosti, a središnja banka očajničkim mjerama pokušava spriječiti daljnje klizanje.

Međutim, bez značajnijeg uspjeha. Za Erdogana su nedjeljni izbori bili najveći izazov u 15 godina. Pobjeda mu omogućuje velike izvršne ovlasti koje je dugo tražio te mu osigurava vladavinu do 2023. godine. "Novi turski sultan" u pobjedničkom obraćanju opetovano je nazvao svoje protivnike neprijateljima demokracije koristeći se nacionalističkim osjećajima pojačanima nakon neuspješnog puča u srpnju 2016. godine.

"Nećemo se zaustaviti sve dok Turska - koju smo spasili od urotnika, pučista i političkih i gospodarskih neprijatelja, uličnih bandi i terorističkih organizacija - ne bude među vodećih 10 gospodarstava u svijetu", rekao je u nedjelju Erdogan. Njegov glavni protukandidat Muharrem Ince prihvatio je poraz u ponedjeljak i rekao da se dogodila izborna prijevara, ali ne u opsegu da bi mogla promijeniti izborni rezultat. "Ovo su bili nepošteni izbori", rekao je Ince, član sekularne Republikanske narodne stranke.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve