Tridesetak čelnika država doputovalo na Chavezov sprovod

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. ožujak 2013. u 18:50
Epa

Chavez je umro u utorak u dobi od 58 godina nakon dvogodišnje borbe s karcinomom, a njegova je smrt rastužila milijune ljudi, uglavnom siromašnih.

ridesetak čelnika država, od iranskog predsjednika Mahmouda Ahamdinejada do kubanskog Raula Castra, doputovalo je u petak u Caracas na sprovod venezuelskog predsjednika Huga Chaveza kako bi se oprostili od tog karizmatičnog čelnika koji je promijenio lice politike u Južnoj Americi.

Chavez je umro u utorak u dobi od 58 godina nakon dvogodišnje borbe s karcinomom, a njegova je smrt rastužila milijune ljudi, uglavnom siromašnih, koji su ga voljeli jer je preusmjerio velik dio venezuelanskog bogatstva zarađenog naftom, a ono se dramatično povećalo tijekom njegove vladavine, u masovne socijalne programe za siromašne. Međutim, njegovi protivnici, koji su ga smatrali diktatorom, dobili su novu nadu nakon njegove smrti. Ogromne gomile "chavista" došle su na vojnu akademiju gdje je izloženo njegovo tijelo. Mnogi su bili odjeveni u crveno, boju Socijalističke stranke, nosili su njegovu sliku i mahali venezuelanskim zastavama. "Chavez živi! Revolucija se nastavlja!", uzvikivali su.

Chavezovo tijelo bit će balzamirano i izloženo "za vječnost" u vojnom muzeju, kao što je to bilo učinjeno u Sovjetskom Savezu kada je umro Vladimir Iljič Lenjin te u Kini nakon smrti Mao Ce-tunga. Prije toga će još biti izložen dodatnih sedam dana kako bi mu uspjeli odati počast svi oni koji to žele. "Sve te mjere se poduzimaju kako bi narod mogao zauvijek biti sa svojim čelnikom", rekao je Chavezov očekivani nasljednik i trenutačni vršitelj dužnosti predsjednika Nicolas Maduro.

Više od dva milijuna ljudi dosad je odalo počast Chavezu u vojnoj akademiji. Među čelnicima koji se okupljaju u Caracasu su bliski saveznici preminulog predsjednika, kao što je ekvadorski predsjednik Rafael Correa, brazilski sadašnji i budući čelnik, Dilma Rousseff i Luiz Inacio Lula da Silva te kubanski predsjednik Raul Rastro.

"Ono što je najvažnije, on je otišao neporažen", rekao je Castro misleći na četiri Chavezove pobjede na predsjedničkim izborima, među nizom drugih izbornih pobjeda tijekom 14-godišnje vladavine. "On je bio nepobjediv. On je otišao kao pobjednik i to nitko ne može oduzeti. To ostaje u povijesti", kazao je Castro.

Komentirajte prvi

New Report

Close