‘Tri tenora s Wall Streeta’ vole Apple, banke i Herbalife

Autor: Tomislav Pili , 16. veljača 2017. u 14:39
Foto: Reuters

Objavljena izvješća o novim ulaganjima trojice investitora.

Tri poznata američka investitora posljednjih su mjeseci uložili dodatnih desetak milijardi dolara u dionice nadajući se daleko boljem poslovanju u cijelom nizu sektora. Legendarni “prorok iz Omahe” Warren Buffett već je ranije otkrio kako je od izbora Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a 8. studenog uložio 12 milijardi dolara u dionice, a ovaj tjedan objavljeni su podaci o ulaganju koje su veliki investitori dužni slati Komisiji za burze i vrijednosnice.

Kako prenosi Reuters, Buffettova kompanija Berkshire Hathaway do 31. prosinca prošle godine posjedovala je 57,4 milijuna dionica Applea, čak četiri puta više nego krajem rujna prošle godine. Taj udjel trenutno vrijedi 7,7 milijardi dolara, pa je Berkshire Hathaway ušao među 10 najvećih dioničara tehnološkog diva. Buffett je tako po tko zna koji put dokazao da ima “dobar nos” za zaradu. Samo tijekom 2017. ulaganje u Apple donijelo mu je 1,1 milijardu dolara dobiti.

Podsjetimo, Berkshireovo ulaganje u Apple još je prošle godine privuklo dosta pažnje s obzirom da je legendarni investitor do sada, s iznimkom ulaganja u IBM, zazirao od kupnje tehnoloških kompanija. Naime, više je puta govorio kako nije dovoljno kompetentan za ulaganje u tehnološki sektor. Osim u Apple – čija je dionica u utorak postigla i drugi uzastopni rekord ovog tjedna uspevši se preko 135 dolara – Buffett očito mnogo očekuje i od zrakoplovnih kompanija. U četiri kompanije – Delta Air Lines, American Airlines, Southwest Airlines i United Continental – Buffett sada drži udjele ukupno vrijedne preko devet milijardi dolara.

I to je ulaganje značajno jer Buffett nije kupovao dionice zrakoplovnih kompanija čak dva desetljeća. Thomas Russo, fond menadžer u investicijskom fondu Gardner Russo & Gardner, ističe kako je ta branša nekad bila rascjepkana, ali sada mnogo bolje posluje, s većom popunjenošću zrakoplova. Osim toga, Buffett je kupio i dionice Monsanta kojeg preuzima njemački Bayer. S druge strane, prodao je dio proizvođača traktora Deere te preostali udjel u najvećem trgovačkom lancu na svijetu Wal-Mart. Milijarder Carl Icahn koji je trenutno i jedan od Trumpovih savjetnika povećao je udjel u Herbalifeu, proizvođaču dodataka prehrani za više od 14 posto. Mnogo veći skok od 126 posto bilježi se kod dokupljivanja dionica rent-a-car kompanije Hertz. Od dionica koje je prodavao najzvučniji je PayPal.

Investitor poznat i na našim prostorima, George Soros, sve je karte bacio na američki financijski sektor. Tijekom četvrtog kvartala 15 milijuna dolara uložio je u banku Goldman Sachs, a novi udjel vrijedan četiri milijuna dolara stekao je u Bank of America. Najveće je ulaganje u fond koji prati kretanje dionica financijskog sektora S&P Select Sector SPDR od 73 milijuna dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close