Tri puta viši prihodi Rosatoma do 2030.

Autor: Poslovni dnevnik , 25. lipanj 2019. u 21:59
Čelnik tvrtke Aleksej Likačev/REUTERS

Za 10 godina dvije trećine godišnjih prihoda planira se ostvarivati u inozemstvu.

Ruska državna nuklearna tvrtka Rosatom planira do 2030. godine utrostručiti prihode u dolarima zahvaljujući projektima u inozemstvu, od Bjelorusije do Bangladeša, i novim proizvodima poput ugljičnih vlakana, izjavio je Reutersu izvršni direktor.

Rosatom je jedina u svijetu integrirana nuklearna tvrtka s rasponom djelatnosti od obogaćivanja urana do odlaganja nuklearnog otpada.

Njegova dva najveća konkurenta Arevu i Westinghouse pogodile su financijske teškoće. Aleksej Likačev tvrtkom upravlja od 2016. a cilj mu je ojačati njezinu konkurentnost, proširiti se na nova tržišta i uvesti nove proizvode, te povećati njezin udio u globalnom izvozu nuklearne tehnologije.

Prema njegovim bi očekivanjima Rosatom do 2030. u inozemstvu trebao ostvarivati do 70 posto ukupnih prihoda, a do 40 posto polučiti od novih proizvoda, uključujući nenuklearne.

"Prvi je korak realizirati naš cjelokupni portfelj narudžbi, koji ukupno iznosi oko 190 milijardi dolara, od čega je 133 milijardi za ovo desetljeće. Nekih 90 milijardi dolara od tog iznosa odnosi se na postrojenja pokrenuta u inozemstvu. Riječ je o 12 zemalja", navodi Likačev.

Rosatom je najveća svjetska nuklearna tvrtka po vrijednosti stranih narudžbi, s ukupno 36 nuklearnih blokova izvan Rusije, uključujući Bjelorusiju, Bangladeš, Kinu, Indiju, Tursku, Finsku, Mađarsku i Egipat.

Komentirajte prvi

New Report

Close