Tri godine zabrane otvaranja lokala u centru, da bi kultura Firence opstala

Autor: Sergej Novosel Vučković , 11. travanj 2017. u 21:59
I na Piazzi della Signoria nudi se sve i svašta/FOTOLIA

Ugostitelji, prema odluci gradske vlasti, ne smiju pokretati nove barove i restorane kako ne bi svakakvom ponudom ugrozili kvalitetu.

Novih mjesta u gradu za popiti chianti, srknuti espresso, pojesti pizzu ili toskanski odrezak, neće biti sljedeće tri godine. Zabranjeno ih je otvarati.

Ovu odluku morala je povući gradska vlast u Firenzi, jednom od središta talijanske turističke i kulturne industrije, a nije usmjerena gušenju poduzetničkih sloboda, već ostvarenju višega cilja – očuvanja i zaštite kulturne baštine u povijesnom centru. Dnevnik Il Sole 24ore piše da je gradonačelnik Dario Nardella kazao da je zabrana privremena, a služi "održanju povijesne jezgre od prekomjernog iskorištavanja i rizika da postane odbačeni tematski park Renesanse".

U Firenzi živi oko 377.000 stanovnika koji godišnje ugoste i 9 milijuna turista iz svijeta. Mnogi dolaze i iz Hrvatske i znaju da nakon obilazaka znamenitosti moraju negdje (po)jesti i (po)piti. Rijeka turista gotovo se potpuno slijeva u širi centar pod zaštitom UNESCO-a kao baština čovječanstva, koji je zbog toga i opterećen. "U gradu pokušavaju zaustaviti otvaranje novih restorana i barova, nakon buma koji je od grada stvorio sliku goleme tržnice hrane, a koja i nije sva bila visoke kvalitete", navode u listu. Zabrana se odnosi samo na buduće projekte pa ugostitelji brže bolje nastoje proširiti biznis prije nego što ona stupi na snagu. "Gradska uprava lani je ograničila otvorenje dućana hranom i restorana, kako bismo utjecali na kvalitetu namirnica, kroz pravilo da u prodaji imaju barem 70 posto domaćih ili proizvoda lokalnih dobavljača, kao odraz tradicije, kulture i povijesti grada i cijele Toskane", kaže gradonačelnik.

No, zbog prosvjeda dijela ugostitelja da je odredba prestroga, danas je uvjet za pokretanje ugostiteljskog biznisa u firentinskom centru da 50 posto proizvoda bude lokalno. Za nove restorane uveden je sustav bodovanja: moraju steći najmanje 30 bodova, kupovinom domaćih artikala s popisa gradske uprave. Pravila su ista i za male talijanske trattorije i za veliki američki lanac restorana brze hrane McDonald's, kojem je onemogućeno da ispred same katedrale, remek-djela renesanse, otvori veliki 'store'.

Komentirajte prvi

New Report

Close