Tri fonda otkupila nenaplative kredite

Autor: Poslovni dnevnik , 17. srpanj 2016. u 21:59
Fondovima krediti vrijedni 76 mil. eura

Stari dugovi u Srbiji.

Tri inozemna fonda B2, APS Holding i EOS Matrix otkupili su od srpskih banaka nenaplative kredite vrijedne čak 94 milijarde dinara (oko 76 milijuna eura), javlja Blic. Izvor tog lista blizak tržištu rizičnih kredita kaže da su neneplativi krediti najčešće stari po nekoliko godina, ali ima i onih iz devedesetih godina 20. stoljeća.

Riječ je o kreditima privatnih tvrtki, uglavnom srednjih i malih, ali i državnih poduzeća u stečaju i restrukturiranju, starih i po nekoliko desetljeća. "Cilj banaka je da od kredita koje ne mogu naplatiti izvuku bar nešto i da očiste svoje bilance. Tako prodaju problematične kredite vrijedne i desetke milijuna eura", kaže sugovornik Blica. Prema informacijama lista, jedna austrijska banka prvi paket kredita vrijednih 23,5 milijuna eura prodala je APS Holdingu, fondu iz Praga.

Bili su to krediti odobreni vlasnicima 85 tvrtki u poslednjih 30 godina, a koje je naslijedila od banke koju je kupila u Srbiji. Potom su prodali i drugi paket fondu B2. Grčka banka je uz pomoć matične banke očistila bilancu od problematičnih kredita i za to je rezervirala 42 milijuna eura. Uz pomoć središnjice problem nenaplativih kredita počela je rješavati i jedna talijanska banka koja je dosad takve kredite prodala za 65 milijuna eura, a u pripremi za prodaju je i drugi paket težak 95 milijuna eura. U posljednje dvije godine loši krediti otkupljivani su u prosjeku za po 60 posto njihove vrijednosti. Pojedine banke su na nekim kreditima od milijun eura dobivale tek 50.000 eura. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

60% vrijednosti = 50.000 za 1.000.000. Gadno je kad novinarčić prepisuje bez razumijevanja!

New Report

Close