Trgovinski sporazum EU i Kanade nije propao, Valonija ipak dala pristanak

Autor: Poslovni dnevnik , 27. listopad 2016. u 21:59
Belgijski premijer Charles Michel i premijer Valonije Paul Magnette/REUTERS

Postignut dogovor belgijske vlade sa frankofonim zajednicama o CETA-i.

Belgijski premijer Charles Michel objavio je u četvrtak da je postignut dogovor s belgijskim regijama i jezičnim zajednicama, što otvara put da se uskoro potpiše sporazum o slobodnoj trgovini između EU-a i Kanade (CETA).

"Postigli smo dogovor. Tekst sporazuma odmah je poslan Odboru stalnih predstavnika EU-a (veleposlanici zemalja članica EU-a)", izjavio je Michel nakon sastanka s predstavnicima belgijskih regija i jezičnih zajednica. Prvi čovjek belgijske vlade je dodao kako regije mogu odobriti trgovinski sporazuma do "petka u ponoć", prenosi Bloomberg. Belgija je jedina od 28 zemalja članica EU-a koja nije dala suglasnost na potpisivanje CETA-e, zbog čega je otkazan summit EU-Kanada, predviđen za četvrtak na kojem je taj sporazum trebao biti potpisan.

Prema belgijskom sustavu, savezna vlada mora dobiti suglasnost svih federalnih entiteta za potpisivanje međunarodnih ugovora, a frankofoni dio zemlje – Valonija, regija glavnog grada Bruxellesa i francuska jezična zajednica do sada je odbijao dati suglasnost. Unutarbelgijski dogovor sada mora dobiti pristanak ostalih zemalja članica da bi se potpisao sporazum s Kanadom. Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izjavio je kako će kontaktirati kanadskog premijera Justina Trudeaua kada sve procedure sa europske strane budu dovršene.

Komentirajte prvi

New Report

Close