Trgovinski rat dominira summitom zemalja BRICS-a

Autor: Poslovni dnevnik , 24. srpanj 2018. u 22:00
Što će poručiti američki predsjednik?/REUTERS

Teme summita koji počinje u srijedu u Johannesburgu trebale su biti “uključivi rast” i “podjela prosperiteta”.

Čelnici BRICS-a, ekonomija u usponu koje čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika, sastaju se danas u Johannesburgu na redovitom godišnjem summitu, na kojem će dominirati trgovinski rat koji je pokrenuo američki predsjednik Donald Trump.

Službena tema 10. po redu summita na kojemu će sudjelovati ruski predsjednik Vladimir Putin, kineski predsjednik Xi Jinping, brazilski Michel Temer i južnoafrički Cyrila Ramaphosa te indijski premijer Narendra Modi, trebala bi biti "suradnja u cilju uključivog rasta i podjele prosperiteta", no postoji veliki rizik da trgovinski rat potpuno zavlada u raspravama čelnika spomenutih zemalja.

Pet zemalja je u lipnju osudilo "protekcionizam" SAD-a koji "potkopava" svjetski gospodarski rast".

Trumpov sve oštriji stav prema pitanju svjetske trgovine rasplamsao je strah od sveopćeg trgovinskog rata nakon što je uveo carine na kineske proizvode u vrijednosti više desetaka milijardi dolara, kao i carine na čelik i aluminij iz EU-a, Kanade i Meksika.

Kina je stoga najavila da će osnažiti suradnju s drugim zemljama u razvoju, poput skupine BRICS, kako bi se suprotstavila "trgovinskom protekcionizmu".  "Nalazimo se u trenutku kada SAD i Kina skoro svakog tjedna objave neke nove mjere. To je trgovinski rat. Razgovori između čelnika o trgovini su posebno važni kako bi mogli koordinirati naše pozicije", kazao je prošli tjedan ruski ministar gospodarstva Maksim Oreškin.

Komentirajte prvi

New Report

Close