Trgovinski pregovori Kine i Amerike osuđeni na propast?

Autor: Tomislav Pili , 03. svibanj 2018. u 14:39
Kina je najavila odmazdu ako SAD uvede carine/FOTOLIA

Vlada u Pekingu navodno ne želi ni čuti za smanjenje viška za 100 milijardi dolara i napuštanje programa preobrazbe gospodarstva.

Visoka američka delegacija dolazi u Peking na pregovore o trgovini između Kine i SAD-a, a glavna tema biti će kineski višak i mogućnost izbjegavanja carina na kinesku robu koju je najavio predsjednik Donald Trump.

Prema navodima Reutersa, u Peking će do kraja tjedna doći delegacija koju će činiti ministar financija Steven Mnuchin, trgovinski predstavnik Robert Lighthizer, ministar trgovine Wilbur Ross te ekonomski savjetnici predsjednika, Peter Navarro i Larry Kudlow. 

Ključni ishod sastanka 
Ishod sastanka bit će ključan za ekonomske odnose te dvije države. Naime, vjerojatno ciljajući na postizanje pritiska već prije početka pregovora, ministar Ross u utorak je izjavio kako je Trump pripravan uvesti carine ako delegacija ne uspije postići dogovor koji će smanjiti trgovinske neravnoteže. Robert Lighthizer je dodao kako cilj pregovora nije promijeniti kineski ekonomski sustav temeljen na državnom planiranju, već ga pokušati izložiti većoj inozemnoj konkurenciji.

Podsjetimo, trgovinske tenzije između dva najveća svjetska gospodarstva eskalirala su početkom godine nakon što je predsjednik Trump najavio carine na 150 milijardi dolara vrijedan kineski izvoz. Razlog je našao u nepoštenim kineskim uvjetima ulaska stranih kompanija na tamošnje tržište kroz zajedničke tvrtke i posljedičnog prijenosa tehnologije. Kina je odbacila optužbe da do tehnologije dolazi na taj način te je najavila odmazdu ako Amerika uvede carine.  

Poziv na fleksibilnost
Kineska vlada uoči početka pregovora javno je pozvala obje strane na fleksibilnost. Međutim, izvori New York Timesa bliski vladi u Pekingu ističu kako ne dolazi u obzir da se pregovara o dva ključna američka zahtjeva.

Radi se o obveznom smanjivanju kineskog trgovinskog viška od 375 milijardi dolara za 100 milijardi dolara te napuštanju 300 milijardi dolara vrijednog plana preobrazbe kineskog gospodarstva u visokotehnološku silu.  Razlog je jednostavan: Peking smatra da je kinesko gospodarstvo postalo dovoljno snažno u globalnim okvirima da se može oduprijeti SAD-u. S obzirom na tvrda stajališta s obje strane, pregovori će možda propasti i prije početka.

Komentirajte prvi

New Report

Close