Trgovine neće smjeti besplatno davati lagane plastične vrećice

Autor: Tatjana Tadić , 22. travanj 2014. u 09:36
Vrećice tanje od 50 mikrona obično se koriste samo jednom/FOTOLIA

EU članice za lagane plastične vrećice moraju uvesti poreze, marketinška ograničenja i zabrane.

EU članice trebat će smanjiti potrošnju laganih plastičnih vrećica za najmanje 80% do 2019. godine, zaključak je prihvaćenog izvješća Europskog parlamenta.

Lagane plastične vrećice tanje od 50 mikrona, koje čine većinu ukupnog broja plastičnih vrećica koje se koriste u Uniji, manje su pogodne za ponovnu upotrebu nego one deblje, zbog čega brže postaju otpad i češće se odbacuju u okoliš što uzrokuje probleme u vodenim površinama te ugrožava vodene ekološke sustave diljem svijeta. EU članice morale bi smanjiti potrošnju laganih plastičnih vrećica za najmanje 50 % do 2017. godine i za 80% do 2019. godine.

Stoga države članice trebaju poduzeti mjere za znatno smanjenje potrošnje namećući poreze, namete, marketinška ograničenja ili zabrane trgovinama da plastične vrećice besplatno, osim onih jako laganih koje se koriste za omatanje hrane poput sirovog mesa, ribe i mliječnih proizvoda. Do 2019. godine plastične vrećice koje služe za pakiranje voća, povrća i slatkiša zamijenit će se vrećicama napravljenih od recikliranog papira ili biorazgradivih vrećica ili materijala koji se mogu kompostirati. Procjenjuje se da je u 2010. godini svaki građanin EU-a koristio 198 plastičnih vrećica, od kojih su 90% bile lagane. Prema podacima Europske komisije, u istoj j godini u EU odbačeno preko 8 milijardi plastičnih vrećica.

Komentirajte prvi

New Report

Close