Trećoj banci u Italiji treba 8,8 mlrd. eura

Autor: Poslovni.hr , 27. prosinac 2016. u 22:00
Fotolia

ECB odaslao poruku Monte dei Paschi.

Europska središnja banka (ECB) poručila je talijanskoj banci Monte dei Paschi kako ima kapitalni manjak u iznosu 8,8 milijardi eura, što je više od prethodnih procjena koje su se kretale oko pet milijardi eura, objavila je ta banka u ponedjeljak. Prošli petak talijanska vlada je odobrila fond za podršku bankama, vrijedan 20 milijardi eura, nakon što Monte dei Paschi, treća po veličini talijanska banka nije uspjela prikupiti nužno potrebnih pet milijardi eura svježeg kapitala.

Iz banke su u ponedjeljak izvjestili kako su prošli petak službeno zatražili od ECB odobrenje za “dokapitalizaciju iz predostrožnosti”. Radi se ustvari o modelu državne intervencije za posrnulu banku koja je još solventna. Podrazumijeva da vlada može kupiti dionice ili obveznice samo po tržišnim uvjetima kako nalažu pravila europskih regulatora za državne potpore.

Iz ECB-a su odgovorili kako su izračunali iznos koji je banci potreban na temelju neadekvatnog omjera temeljnog kapitala i rizične imovine utvrđenog “stres” testom provedenim od europskog regulatora ranije ove godine. U tom testiranju Monte dei Paschi je bila jedina talijanska banka za koju se predviđao negativan scenarij u slučaju krize na tržištima.

ECB je kazao kako je banka solventna, no upozorili su kako se likvidnost banke naglo pogoršala od kraja studenog do 21. prosinca, kažu iz treće po veličini talijanske banke. “Banka je brzo započela razgovore s nadležnim tijelima kako bi razumjela metodologiju na kojoj se temelji izračun ECB-a te za uvođenje mjera za dokapitalizaciju iz predostrožnosti”, poručili su iz banke.

Problemi banke započeli su nekoliko godina ranije, ali talijanske vlade nisu dosad uspjele riješiti problem, koji je postao politički tabu s ovom godinom i novim europskim pravilima kojim se brani državno spašavanje, osim ako privatni investitori prvo ne preuzmu gubitke. Europska komisija je izjavila u petak kako će surađivati sa službenim Rimom na uspostavljanju uvjeta koji moraju biti ispunjeni za spašavanje banke Monte dei Paschi. No, u ponedjeljak je guverner njemačke središnje banke i član upravnog vijeća Europske središnje banke (ECB) Jens Weidmann kazao kako planovi za državno spašavanje Monte dei Paschi trebaju biti pažljivo odvagnuti te kako ostaju brojna pitanja na koja još treba odgovoriti.

Talijanski tržišni regulator objavio je prošli tjedan kako će dionice i vrijednosni papiri banke biti povučeni iz trgovanja sve dok se uvjeti državnog spašavanja ne iskristaliziraju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close