Trećina elektrana na ugljen u EU morat će se zatvoriti

Autor: Poslovni dnevnik , 09. svibanj 2017. u 21:59
Najviše je zagađivača u Poljskoj/REUTERS

Europa krajem travnja podržala prijedlog da se velikim elektranama uvedu stroža ograničenja za ispuštanje štetnih tvari.

Postrožena ograničenja ispuštanja zagađujućih tvari mogla bi rezultirati skupom modernizacijom ili zatvaranjem trećine velikih elektrana na ugljen u Europi, pokazalo je istraživanje Instituta za energetsku ekonomiku i financijsku analizu (IEEFA).

Zemlje EU dale su 28. travnja zeleno svjetlo prijedlogu da se velikim elektranama uvedu stroža ograničenja za ispuštanje štetnih tvari poput sumporovih i dušičnih oksida koji mogu prouzročiti bolesti respiratornog sustava. Institut je analizirao oko 600 elektrana u Europi koje kao pogonsko gorivo koriste ugljen, lignit i biomasu. Utvrdili su da je njih 108 s ukupnim proizvodnim kapacitetom od 56 gigawata i trećinom kapaciteta EU za proizvodnju struje iz ugljena odgovorno za većinu emisije sumpornih i dušičnih plinova.

Ujedno je njihova emisija najmanje 40 posto iznad najviše dopuštene razine u EU. Više od polovine tih 108 elektrana u sastavu je poljskih energetskih kompanija PGE i Tauron, talijanskog Enela, španjolske Endese, francuskog EDF-a, češkog ČEZ-a, britanskog Draxa i grčkog PPC-a. Kako bi se do 2021. godine uskladile s novim propisima, energetske kompanije imaju tri opcije: ulagati u nove tehnologije radi modernizacije elektrana na ugljen, ograničiti broj radnih sati na manje od 1500 godišnje ili ih zatvarati.

"Trošak usklađivanja značit će za mnoge elektrane stavljanje ključa u bravu s obzirom na tržišne prognoze i druge nepovoljne trendove", tumači konzultant IEEFA-e i koautor izvješća Gerard Wynn. Prošle je godine u Europi zatvoreno rekordnih 10 gigawata proizvodnih kapaciteta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close